383
Κέντρο εμβολιασμού σε τέμενος του Λονδίνου | REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει το πλάνο για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 15:48
Κέντρο εμβολιασμού σε τέμενος του Λονδίνου
|REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει το πλάνο για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 15:48

Το πράσινο φως στους εμβολιασμένους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αναμένεται να δώσει τη Δετέρα ο Μπόρις Τζόνσον, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το πότε θα μπορούν να βγουν εκτός Βρετανίας.

Την ώρα που η Βρετανία άρχισε να άρει σταδιακά τους αυστηρούς περιορισμούς τους οποίους είχε θέσει σε ισχύ εδώ και μήνες, χάρη στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τους νέους κανόνες για τις διακοπές στο εξωτερικό, που έχουν απαγορευθεί τουλάχιστον έως τις 17 Μαΐου και πιθανώς μέχρι τέλη Ιουνίου.

Σε σχέση με τα ταξίδια στο εξωτερικό, η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει ένα σύστημα με τρία χρώματα για να κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό προόδου της εκστρατείας των εμβολιασμών εκεί, το ποσοστό μολύνσεων ή την παρουσία των μεταλλάξεων. Οι «πράσινοι» προορισμοί θα εξαιρούνται της καραντίνας κατά την επιστροφή, σε αντίθεση με τις χώρες που θα βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Ο κατάλογος των χωρών δεν έχει προς το παρόν καταρτιστεί.

Σύμφωνα με την Telegraph, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται να φέρουν αρνητικό τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα. Λεπτομέρειες όμως, αναμένονται τη Δευτέρα.

Επίσης, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα δοκιμάσει, από τα μέσα Απριλίου, ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου, προκειμένου να επιτρέψει την επανέναρξη δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όπως τους αγώνες ποδοσφαίρου και τις εκδηλώσεις σε κλειστές αίθουσες.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουμε το άνοιγμα της χώρας μας (…) με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο», δήλωσε ο Τζόνσον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα «πιστοποιητικό κατάστασης Covid», που θα επιβεβαιώνει ότι ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, είναι αρνητικός στον κορονοϊό και ότι διαθέτει αντισώματα, θα αναπτυχθεί «τους επόμενους μήνες», ώστε να επιτρέψει μαζικές συναθροίσεις. Δεν θα απαιτείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα με απαραίτητα προϊόντα, ούτε στις παμπ, όταν επαναλειτουργήσουν.

Εννέα πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τα μέσα Απριλίου, μεταξύ άλλων για τον ημιτελικό και τον τελικό του αγγλικού κυπέλλου ποδοσφαίρου στο στάδιο Γουέμπλεϊ, για μια βραδιά σε ένα νυχτερινό κέντρο και ένα συνέδριο στο Λίβερπουλ.

Η Εθνική Αρχή Υγείας σχεδιάζει ένα εργαλείο που θα επιτρέπει να δείχνει κανείς την κατάστασή του μέσω εφαρμογής ή εγγράφου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Περισσότεροι από 70 βουλευτές δεν συμφωνούν με το υγειονομικό διαβατήριο, καθώς θεωρούν ότι ευνοεί τις διακρίσεις σε βάρος των πολιτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...