286
Δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό από γερμανική εταιρεία | REUTERS

Βρετανία: Ρώσοι χάκερ θέλουν να κλέψουν τις έρευνες για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:06
Δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό από γερμανική εταιρεία
|REUTERS

Βρετανία: Ρώσοι χάκερ θέλουν να κλέψουν τις έρευνες για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 18:06

Χάκερ με την κάλυψη του ρωσικού κράτους προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο του κορονοϊού και έρευνες που αφορούν θεραπείες από επιστημονικούς και φαρμακευτικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε το βρετανικό Εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας NCSC (National Cyber Security Centre).

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ομάδα ΑΡΤ29, γνωστή ως «Cozy Bear», η οποία κατά την άποψη των εν λόγω χωρών είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι τμήμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Καταδικάζουμε αυτές τις δόλιες επιθέσεις εναντίον εκείνων που επιτελούν ένα ζωτικής σημασίας έργο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο διευθυντής του NCSC Πολ Τσιτσέστερ.

Σε ανακοίνωση του NCSC, αναφέρεται ότι οι επιθέσεις της ομάδας αυτής συνεχίζονται και ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και μεθόδους, όπως στοχευμένο fishing και κακόβουλα προγράμματα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι ήταν «εντελώς απαράδεκτο» οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να πλήττουν το έργο κατά της πανδημίας.

«Ενώ άλλοι επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα με ανάρμοστες συμπεριφορές, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του επιλέγουν να εργασθούν σκληρά για την εξεύρεση του εμβολίου και για να προστατέψουν την υγεία παγκοσμίως», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η Βρετανία θα συνεργασθεί με τους συμμάχους της ώστε να οδηγηθούν οι δράστες στην δικαιοσύνη.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι δίκτυα χάκερ πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την πανδημία του κορονοϊού. Αλλά τέτοιους είδους επιθέσεις χάκερ που να συνδέονται απροκάλυπτα με το ρωσικό κράτος δεν είχαν συμβεί κατά το παρελθόν.

Η ομάδα Cozy Bear που σχετίζεται με την ρωσική κυβέρνηση θεωρείται ύποπτη για τις επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...