312
Καπνός αναδύεται πάνω από κτίριο που βρίσκεται πολύ κοντά στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Τζιζρέ | Reuters

Το PKK επιτέθηκε στην αστυνομία στο Τζιζρέ της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 13:43
Καπνός αναδύεται πάνω από κτίριο που βρίσκεται πολύ κοντά στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Τζιζρέ
|Reuters

Το PKK επιτέθηκε στην αστυνομία στο Τζιζρέ της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 13:43

Νέα τρομοκρατική ενέργεια συγκλονίζει την Τουρκία. Συγκεκριμένα, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Τζιζρέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας τα ξημερώματα της Παρασκευής, με στόχο αυτή τη φορά ένα αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη ζωή τους έχουν χάσει τουλάχιστον 11 αστυνομικοί ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 78.

Η έκρηξη αποδίδεται σε φορτηγό που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), με ανακοίνωση της οργάνωσης σε ιστότοπο ο οποίος συνδέεται μαζί της.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε αντίποινα εναντίον των δραστών της επίθεσης, ενώ τόνισε ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στη μεταναστευτική κρίση.

Η επίθεση έγινε σε σημείο ελέγχου μόλις πενήντα μέτρα από τα κεντρικά της αστυνομίας στο Τζιζρέ. Η έκρηξη ήταν τέτοιας ισχύος που το τριώροφο κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Πλάνα στην τουρκική τηλεόραση έδειχναν ασθενοφόρα να συρρέουν στο σημείο, από το οποίο είχε υψωθεί στήλη καπνού.  Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι διαπιστωμένα, όμως στην περιοχή δεν είναι σπάνιες βομβιστικές επιθέσεις με στόχο την αστυνομία ή τις ένοπλες δυνάμεις.

Το Τζιζρέ είναι μεταξύ των περιοχών της Τουρκίας που η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα τόσο με τη Συρία όσο και με το Ιράκ.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες επίθεση πέραν των συνόρων με τη Συρία με στόχο την εκκαθάριση της μεθορίου όχι μόνο από την τζιχαντιστική ISIS αλλά κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις της YPG στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την επίθεση στο Τζιζρέ πως το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει κάνει στόχο την Τουρκία.

«Το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας επιτίθενται στην Τουρκία προσπαθώντας να επωφεληθούν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου» έγραψε ο Κουρτουλμούς.

Η Τουρκία, συνέχισε, «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της και την ασφάλειά της», αναφερόμενος προφανώς και στη συνεχιζόμενη επιχείρηση πέραν της μεθορίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...