379
O Πρωθυπουργός στο βήμα του Chicago Council on Global Affairs | ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας στο Chicago Council: Επενδυτικός παράδεισος η Ελλάδα [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 18:48
O Πρωθυπουργός στο βήμα του Chicago Council on Global Affairs
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας στο Chicago Council: Επενδυτικός παράδεισος η Ελλάδα [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 18:48

«Η Ελλάδα επιστρέφει» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Chicago Council οn Global Affairs, και «αφήνει πίσω της όχι μόνο την κρίση αλλά και τις πολιτικές που την οδήγησαν σε αυτή».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τους Ελληνες η πόλη του Σικάγο, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας της ελληνικής κοινότητας, αλλά και του χαρακτήρα της μεγαλούπολης που βρίσκεται όπως είπε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, προστατεύοντας παράλληλα όσους πλήττονται από τις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης.

Oι υπεύθυνοι του Chicago Council σημείωσαν από την πλευρά τους ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται το Σικάγο, ενώ χαιρέτισαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

 

«Όποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στην καλύτερη (μεταξύ των δυο χωρών) στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Υποστήριξη που», όπως υπογράμμισε,  «οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά, διαβεβαίωσε το ακροατήριό του.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, λέγοντας πως χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα. Επισήμανε τα θετικά στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής τα οποία καταγράφουν αύξηση κατά 6%  την ώρα που και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021.

Για τις επενδύσεις είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11,2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Το πλέον σημαντικό, τόνισε, είναι η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά. «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία, Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...