242
Με όπλο τις προσφυγικές ροές η απάντηση της Τουρκίας στις κυρώσεις της ΕΕ | ΙΝΤΙΜEnews

«Βόμβα» Τσαβούσογλου: Τέλος στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 10:04
Με όπλο τις προσφυγικές ροές η απάντηση της Τουρκίας στις κυρώσεις της ΕΕ
|ΙΝΤΙΜEnews

«Βόμβα» Τσαβούσογλου: Τέλος στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 10:04

Αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας (για τους τούρκους πολίτες) θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε τη Δευτέρα, από τη Σμύρνη, ότι η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.

«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά -σε σχεδόν απειλητικό τόνο- ο Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει την άρση ισχύος της συμφωνίας επανεισδοχής και τον Ιούνιο του 2018. Τότε, ωστόσο, η αφορμή ήταν η διπλωματική διαμάχη Αγκυρας-Αθήνας, για τους οκτώ στρατιωτικούς, και το μέτρο αφορούσε μόνο την Ελλάδα και όχι την ΕΕ.

Η τελευταία εξέλιξη σημαίνει «καμπανάκι» για την Ελλάδα και την ΕΕ, που ήδη, το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρήσει αύξηση στις μεταναστευτικές ροές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...