540
Αντίτυπα του Πορίσματος Μόλερ πωλούνται στα βιβλιοπωλεία –όπως εδώ, στον πάγκο ενός συνοικιακού βιβλιοπωλείου της Ουάσινγκτον-, ωστόσο οι Αμερικανοί δεν το έχουν διαβάσει | REUTERS/Jonathan Ernst

Το Πόρισμα Μόλερ έγινε δημόσιο ανάγνωσμα στις πόλεις των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 18:58
Αντίτυπα του Πορίσματος Μόλερ πωλούνται στα βιβλιοπωλεία –όπως εδώ, στον πάγκο ενός συνοικιακού βιβλιοπωλείου της Ουάσινγκτον-, ωστόσο οι Αμερικανοί δεν το έχουν διαβάσει
|REUTERS/Jonathan Ernst

Το Πόρισμα Μόλερ έγινε δημόσιο ανάγνωσμα στις πόλεις των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 18:58

Τετάρτη 24 Ιουλίου καταθέτει στο Καπιτώλιο, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ. Η κατάθεσή του σχετίζεται με το Πόρισμα των 448 σελίδων που έχει συντάξει τόσο για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 όσο και για παρεμβάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ανακριτικό έργο.

Ο Μόλερ, ικανότατος ισορροπιστής, έχει εκδηλώσει την απροθυμία του να επεκταθεί πέραν όσων γράφει στο Πόρισμά του. Ετσι οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν να αποσπάσουν από τον Μόλερ κάποια μαρτυρία ικανή να αποδείξει την «ανάμειξη Τραμπ, η οποία έγινε με σκοπό την παρεμπόδιση της έρευνας», και τούτο ώστε να διαπιστωθεί αν ο πρόεδρος μπορεί να διωχθεί. Από την άλλη πλευρά, οι  Ρεπουμπλικανοί θα επικεντρώσουν σε τμήματα του Πορίσματος τα οποία θεωρούν ωφέλιμα για τον Τραμπ, όπως ο ρητός αποκλεισμός της «συνωμοσίας».

Η απογοήτευση των Δημοκρατικών από τη μη απόδοση του «χαρτιού» Πόρισμα Μόλερ καταπώς περίμεναν, ίσως καταστεί το εφαλτήριο για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό ενός προεκλογικού αγώνα ο οποίος θα βασιστεί πάνω στα πραγματικά προβλήματα της διακυβέρνησης Τραμπ: στο Μεταναστευτικό και στην αντιμετώπισή του, στην οικονομία, στις διεθνείς σχέσεις κ.ά., και στο κατά πόσον οι πολιτικές του προέδρου ωφέλησαν ή έβλαψαν τον αμερικανό πολίτη.

Τα παραπάνω συνιστούν το τρέχον επίσημο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Αλλά υπάρχει και ανεπίσημο.

29 Μαΐου 2019: ο Ρόμπερτ Μόλερ στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει την πρώτη δημόσια δήλωσή του για την έρευνα σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 (REUTERS/Jim Bourg/File Photo)

Εδώ και αρκετόν καιρό διοργανώνονται σε διάφορες αμερικανικές πόλεις δημόσιες συγκεντρώσεις στις οποίες καλλιτέχνες του θεάτρου, προφανέστατα αντιπαθούντες τον Τραμπ, διαβάζουν σελίδες από το Πόρισμα Μόλερ σε τυχαίο ακροατήριο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ομάδες ηθοποιών πήγαν στο δημαρχείο του Σιάτλ για να παρουσιάσουν το «έργο» της ανάγνωσης του Πορίσματος ενώπιον εκατοντάδων περιέργων, σε μία αίθουσα διακοσμημένη με αμερικανικές σημαίες όπως έγραψε η Guardian. Η βρετανική εφημερίδα υπογράμμισε ότι δεν ήταν ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, θέλοντας να τονίσει το πραγματικό ενδιαφέρον των «απλών Αμερικανών» για την υπόθεση που συγκλόνισε την πολιτική σκηνή της πατρίδας τους.

Υπήρξαν γέλια, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, όταν μια σειρά από ίδιες φράσεις διαβάστηκε δυνατά ξανά και ξανά, αλλά αυτό δεν αναιρεί το σοβαρό ενδιαφέρον του κόσμου για το ζήτημα.

«Δεν είναι ψυχαγωγία. Δεν είναι γλέντι του Σαββατοκύριακου, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τι γράφει το Πόρισμα» είπε ένας από τους διοργανωτές του «σόου της ανάγνωσης» στο Σιάτλ. «Αυτή είναι μια αναφορά για μια χώρα που δεν είναι νεκρή, και ο μόνος τρόπος για να τη διατηρήσουμε ζωντανή είναι να γνωρίζουμε πώς πηγαίνουν τα πράγματα, να μάθουμε το περιεχόμενο του Πορίσματος». Ο ίδιος άνθρωπος δήλωσε ότι η ανάγνωση συνιστά απάντηση στη «συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αγνοήσουμε» τα ευρήματα του Πορίσματος.

Το Πόρισμα Μόλερ κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο και είναι διαθέσιμο σε έντυπη, ηλεκτρονική και ακουστική μορφή, ωστόσο οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν το έχουν διαβάσει (από τον «κανόνα» αυτόν δεν εξαιρούνται και κάποια από τα μέλη του Κογκρέσου).

Ο,τι συνέβη στο Σιάτλ είχε γίνει νωρίτερα σε μία εκκλησία του Μανχάταν, στο Arena Stage της Ουάσιγκτον, στο Κλίβελαντ και στο Δυτικό Χόλιγουντ. Σε όλες αυτές τις συγκεντρώσεις οι ηθοποιοί ανέγνωσαν και οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα του Πορίσματος, να συζητήσουν και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Να δούμε τι θα «μολογήσει» και ο ίδιος ο Μόλερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...