314
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Στο Bloomberg εμφανίστηκε αισιόδοξος | InTime News

Ο Τσακαλώτος, τα ελληνικά ομόλογα και τα capital controls

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 14:31
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Στο Bloomberg εμφανίστηκε αισιόδοξος
|InTime News

Ο Τσακαλώτος, τα ελληνικά ομόλογα και τα capital controls

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 14:31

Είναι φανερό για άλλη μια φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα της σχεδόν ολοκληρωτικά στη Φρανκφούρτη περιμένοντας ένα νεύμα από τον Μάριο Ντράγκι. Ο κωδικός είναι «ελληνικά ομόλογα». Μπορεί πολύ πρόσφατα η ΕΚΤ να απέρριψε το waiver στα ελληνικά ομόλογα θέτοντας ως όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, άρα και την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από πλευράς της ελληνικής πλευράς, ωστόσο φαίνεται πως έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Τουτέστιν, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ξανά σύνδεση των ελληνικών ομολόγων με την ΕΚΤ.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε εξ αρχής αυτό το στόχο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Και δεν είναι.

Οπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα μπορούν να είναι επιλέξιμα απ’ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Οταν και όποτε συμβεί αυτό, αυτομάτως θα ανοίξει ο δρόμος για τη χαλάρωση των capital controls, αλλά και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι περιορισμοί στα capital controls ήδη περιορίζονται και ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για πλήρη κατάργηση των περιοριστών μέτρων. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο», είπε σχετικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μπορεί να δρομολογηθεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο», δήλωσε.

«Απ’ τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών. Για να συμπληρώσει με νόημα: «Εχω την αίσθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο, εάν ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...