400
Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Τρύφων στο συνέδριο Economist 2018 | YouTube

Τρύφων: αρωγός της ελληνικής οικονομίας η φαρμακοβιομηχανία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 18:37
Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Τρύφων στο συνέδριο Economist 2018
|YouTube

Τρύφων: αρωγός της ελληνικής οικονομίας η φαρμακοβιομηχανία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 18:37

«Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και φθάνει το 70%, αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback». Αυτό επισήμανε Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), σε ομιλία που είχε την Τρίτη, στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου Economist.

Μάλιστα, η δέσμευσή του για ολόκληρο τον κλάδο, έγινε ενώπιον των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των θεσμών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης, αναλύοντας στη συνέχεια της ομιλίας του, τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι είναι τρεις.

Ο πρώτος είναι τα φορολογικά κίνητρα. Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογία που, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και γενικά της οικονομίας.

Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της φαρμακοβιομηχανίας, είναι ο δεύτερος στόχος, με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.

Και τελευταίος, η εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ερευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην σημαντική δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Η δυναμική αυτή ενισχύεται και από το ευνοϊκό διεθνές κανονιστικό περιβάλλον καθώς και τις σημαντικές ευκαιρίες από τις νέες αναδυόμενες αγορές και τη λήξη πατεντών σε μια σειρά blockbuster θεραπειών.

Ενα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, είπε, θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, την συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και την γεωγραφική θέση της χώρας

«Ηρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος» τόνισε ο κ. Τρύφων αναφέροντας στο χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία. Όπως τόνισε, «επιχειρούμε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...