307
Αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max καθηλωμένα σε αεροδρόμιο στις ΗΠΑ | REUTERS/Mike Blake/File Photo

Τον Ιούλιο (εκτός απροόπτου) επιστρέφουν σε υπηρεσία τα Boeing 737 Max

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 08:40
Αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max καθηλωμένα σε αεροδρόμιο στις ΗΠΑ
|REUTERS/Mike Blake/File Photo

Τον Ιούλιο (εκτός απροόπτου) επιστρέφουν σε υπηρεσία τα Boeing 737 Max

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 08:40

Η Boeing ενημέρωσε εταιρείες που έχουν εντάξει στους στόλους τους επιβατικά αεροσκάφη 737 MAX ότι επιδιώκει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) να εγκρίνει την αναβάθμιση λογισμικού σε αυτά στα τέλη του Μαΐου και τα αεροπλάνα να τεθούν ξανά σε υπηρεσία περί τα μέσα Ιουλίου.

Οι στόχοι εντάσσονται στο χρονοδιάγραμμα που έχει κοινοποιήσει η Boeing στο πλαίσιο των επεξηγήσεων για την αναβάθμιση του λογισμικού τους, η οποία θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στη συντριβή δύο αεροσκαφών μέσα σε λίγους μήνες και την καθήλωση στο έδαφος όλων των αεροπλάνων του τύπου τον Μάρτιο.

Ωστόσο η Boeing δεν έχει ακόμη παρουσιάσει προς έγκριση στην FAA ολοκληρωμένο το πακέτο αναβάθμισης του λογισμικού.

Οι πηγές του Reuters, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως δεν γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία νέας πιστοποίησης του αεροσκάφους.

Πέρα από τη πιστοποίηση της καλής λειτουργίας του λογισμικού και της ασφαλούς λειτουργίας του αεροσκάφους, πρέπει να ληφθούν επίσης αποφάσεις από τους εποπτικούς φορείς στις ΗΠΑ και διεθνώς για το εάν θα χρειαστεί νέα εκπαίδευση των χειριστών των 737 MAX.

Οι δύο εταιρείες που έχουν αγοράσει τα περισσότερα αεροσκάφη του τύπου, οι Southwest Airlines και οι American Airlines, τα αφαίρεσαν από τα προγράμματα των πτήσεών τους μέχρι των Αύγουστο. Ωστόσο ανέφεραν πώς ίσως σταδιακά τα επαναφέρουν εάν λάβουν πιστοποιήσεις και επιτραπεί να τεθούν σε υπηρεσία νωρίτερα. Η United Airlines, που διαθέτει 14 αεροσκάφη 737 MAX, σημειώνει πως αναμένει να τεθούν ξανά σε υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι.

Η Boeing ανέστειλε τις παραδόσεις των νέων αεροσκαφών της στα μέσα Μαρτίου και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως μειώνει την παραγωγή τους σε 42 αεροπλάνα κάθε μήνα, από 52.

Αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις καθώς χρειάστηκε να βρουν άλλα αεροσκάφη για να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η καθήλωση των 737 MAX, το κυριότερο πλεονέκτημα των οποίων είναι η χρήση λιγότερων καυσίμων.