344
Μέρος του χωριού Burj Al Babas με τους πύργους αλά-Ντίσνεϊ | Sarot Group/Burj Al Babas/Facebook

Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας που «μαραζώνει» λόγω της κρίσης [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 07:15
Μέρος του χωριού Burj Al Babas με τους πύργους αλά-Ντίσνεϊ
|Sarot Group/Burj Al Babas/Facebook

Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας που «μαραζώνει» λόγω της κρίσης [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 07:15

Στην Μπολού της Τουρκίας δεσπόζει ένα παραμυθένιο χωριό στο οποίο ξεπροβάλλουν εκατοντάδες πανομοιότυποι λευκοί πύργοι, αποτέλεσμα ενός φιλόδοξου έργου τούρκων επενδυτών, που ωστόσο εγκαταλείφθηκε λόγω οικονομικής κρίσης.

Το πρότζεκτ, ονόματι Burj Al Babas (Μπούρτζ αλ Μπάμπας), πήρε σάρκα και οστά το 2014, όταν ακόμη στην Τουρκία δεν είχε ενσκήψει η ύφεση του τελευταίου έτους.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera,  η εταιρεία Sarot Group ήταν αυτή που ανέλαβε να χτίσει 732 νεογοτθικές βίλες στα πρότυπα της Ντίσνεϊλαντ, ένα πρότζεκτ συνολικού κόστους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Η σκέψη τους ήταν πως με τον τρόπο αυτό θα πουλούσαν… Δύση και παραμυθένια ζωή στους πλούσιους Άραβες και μη τουρίστες εκ Μέσης Ανατολής ορμώμενους.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να αγοράσει το κάστρο της αρεσκείας του δίνοντας το ανάλογο ποσό, που κυμαινόταν από 250.000-450.000 ευρώ, και να κάνει βόλτα και στο υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο που κατασκευάστηκε για αυτούς,στο κέντρο του χωριού, γεμάτο καταστήματα, χώρους γυμναστικής, μέχρι και χαμάμ.

Ωστόσο, το 2018 η Sarot Group οδηγήθηκε τελικά σε χρεοκοπία και κάπως έτσι μπήκε φρένο στο συγκεκριμένο σχέδιο με τις βίλες πλέον να μαραζώνουν άδειες στην κορφή ενός μαγευτικού λόφου.

Κύριο αίτιο της αποτυχίας του έργου, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτέλεσε η πτώση της τιμής του πετρελαίου, γεγονός που ανάγκασε τους επενδυτές να κάνουν πίσω δημιουργώντας ένα έλλειμμα που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της εταιρείας.

Συνεπώς, αν και περίπου 350 βίλες πουλήθηκαν σε πάμπλουτους Άραβες, φαίνεται πως το σχέδιο καταλήγει στο κενό, με συνολικά 587 από τις 732 να έχουν κατασκευαστεί πλήρως.

Αν και σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, υπάρχει μια ελπίδα φωτός το Μπουρτζ αλ Μπάμπα τελικά να βρει τον δρόμο προς την ολοκλήρωση.

«Αν καταφέρουμε να πουλήσουμε ακόμη 100 βίλες, θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Sarot Group, Μεζχέρ Γερντελέν.

«Πιστεύω πως με προσεκτικές κινήσεις, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση σε 5-6 μήνες και το πρότζεκτ να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...