281
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου τον Σεπτέμβριο | REUTERS/Umit Bektas

Το Κίεβο κάλεσε την ΙΑΕΑ να δει ότι δεν έχει «βρώμικη βόμβα»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 16:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/10/2022 10:00
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου τον Σεπτέμβριο
|REUTERS/Umit Bektas

Το Κίεβο κάλεσε την ΙΑΕΑ να δει ότι δεν έχει «βρώμικη βόμβα»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 16:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/10/2022 10:00

Η Ουκρανία κάλεσε τη Δευτέρα εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν τις μονάδες στις οποίες, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, ενδέχεται να κατασκευάζει την λεγόμενη «βρώμικη βόμβα», η οποία περιέχει ραδιενεργές ουσίες.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρo Κουλέμπα, συζήτησε το θέμα αυτό με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση. «Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ξανά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, «ψευδείς».

«Στη συνομιλία μου με τον Ραφαέλ Γκρόσι, κάλεσα επίσημα την ΙΑΕΑ να στείλει επειγόντως εμπειρογνώμονες σε ειρηνικού σκοπού εγκαταστάσεις στην Ουκρανία όπου, η Ρωσία ισχυρίζεται δόλια ότι αναπτύσσουν τη βρώμικη βόμβα. (Ο Γκρόσι) συμφώνησε», έγραψε ο Κουλέμπα στην ανάρτησή του.

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν την Κυριακή από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τις εικαζόμενες δραστηριότητες σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της IAEA, στην οποία επισημαίνεται ότι και οι δύο εγκαταστάσεις υπόκεινται σε ελέγχους του και μία εξ αυτών είχε επιθεωρηθεί τον προηγούμενο μήνα.

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να επισκεφθεί τις (συγκεκριμένες) εγκαταστάσεις τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζεται.

Η Ρωσία δήλωσε πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρώμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από την Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη “βρώμικη βόμβα”. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...