345
O Tαγίπ Ερντογάν στην ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του | REUTERS

«Θα φύγουμε, θα πάμε αλλού»: ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ για τα F-35 και αγκαλιάζει τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 14:36
O Tαγίπ Ερντογάν στην ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του
|REUTERS

«Θα φύγουμε, θα πάμε αλλού»: ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ για τα F-35 και αγκαλιάζει τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 14:36

Ο εξοστρακισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35, δεν χωνεύεται με τίποτα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βγήκε ξανά να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με… αλλαγή προμηθευτή, εννοώντας τη Ρωσία από την οποία έχει ήδη αγοράσει τους S-400.

«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε μας συγχωρείτε αλλά θα πρέπει για άλλη μια φορά να λάβουμε μέτρα για αυτό το θέμα και επίσης θα στραφούμε αλλού», αναφώνησε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον μελών του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚΡ.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Αγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών, δεν θα την αποτρέψει από το να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε όμως και μία απάντηση προς όσους μιλούσαν για «πάγωμα» της χρήσης των S-400 («αποθήκευσής τους», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά), έτσι ώστε να ανασταλούν οι αμερικανικές κυρώσεις για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος, βάσει του νόμου CAATSA (του νόμου για την αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής).

Η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία του,  μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους S-400, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, από τον Απρίλιο του 2020.

«Την ερχόμενη άνοιξη, αν θέλει ο Θεός τον Απρίλιο του 2020, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τους S-400», διαβεβαίωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξέφρασε την ελπίδα  οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να φανούν «λογικοί» στο θέμα των κυρώσεων, ενώ επεκτεινε τις απειλές του προς την Ουάσινγκτον θέτοντας θέμα «επανεξέτασης» ακόμα και της αγοράς 100 αεροσκαφών Μπόινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ακόμη και αν δεν πάρουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 προηγμένα αεροσκάφη Μπόινγκ, η συμφωνία έχει υπογραφεί… Αυτή τη στιγμή, ένα από τα Μπόινγκ έχει φθάσει και κάνουμε τις πληρωμές, είμαστε καλοί πελάτες (…) Αλλά, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε.

Ο ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec έχει δηλώσει εδώ και ημέρες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει μαχητικά SU-35 στην Τουρκία, σε περίπτωση που το ζητήσει ο Ερντογάν. Τούρκοι αξιωματούχοι ωστόσο, απέφυγαν να απαντήσουν αν το θέμα βρίσκεται ήδη σε επίπεδο συνομιλιών με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...