633
Η Ριχάμ προσπαθεί να κρατήσει την αδελφούλα της ζωντανή, ενώ ο πατέρας τους έντρομος αγωνίζεται να τις φτάσει | SY-24

Συρία: Παγκόσμιο σοκ από τη φωτογραφία της πεντάχρονης Ριχάμ και του μωρού που κρέμονται στα συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 09:03
Η Ριχάμ προσπαθεί να κρατήσει την αδελφούλα της ζωντανή, ενώ ο πατέρας τους έντρομος αγωνίζεται να τις φτάσει
|SY-24

Συρία: Παγκόσμιο σοκ από τη φωτογραφία της πεντάχρονης Ριχάμ και του μωρού που κρέμονται στα συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 09:03

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η εικόνα ενός πεντάχρονου κοριτσιού, που προσπαθεί να σώσει την επτά μηνών αδελφή της, η οποία κρέμεται στο κενό, κρατώντας την από τα ρούχα, και ενώ έχει καταπλακωθεί από τα συντρίμμια της βομβαρδισμένης πολυκατοικίας τους, σε πόλη της Συρίας.

Τα δύο μικρά παιδιά είναι τα θύματα ενός νέου βομβαρδισμού στην πόλη Αρίχα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας -πιθανότατα από τις κυβερνητικές δυνάμεις ή την Ρωσία – που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην περιοχή.

Η πεντάχρονη Ριχάμ, καταπλακωμένη κι εκείνη από τα συντρίμμια, κράτησε όσο μπορούσε την μόλις επτά μηνών Τούκα, που στη συνέχεια έπεσε στο κενό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πατέρας τους, έντρομος, προσπαθούσε να τα φτάσει, αλλά δεν πρόλαβε. Στη φωτογραφία είναι από πάνω τους και φωνάζει σοκαρισμένος. Η μητέρα τους πιθανώς σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό, μαζί με άλλο αδελφάκι τους.

Ανταποκριτής του συριακού μέσου SY-24 βρέθηκε στο σημείο του βομβαρδισμού λίγα λεπτά μετά την έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου.

Ο δημοσιογράφος, Μπασάρ αλ-Σεΐχ σημειώνει πως τα μικρά κορίτσια βρέθηκαν σε αυτή την τραγική κατάσταση έπειτα από τον βομβαρδισμό και πέφτοντας κυριολεκτικά στο κενό από τον πέμπτο όροφο. Οπως περιγράφει, τα κοριτσάκια ούρλιαζαν και καλούσαν σε βοήθεια. Ο δημοσιογράφος έκλεισε αμέσως μετά την μηχανή του και έτρεξε να βοηθήσει μαζί με τους άνδρες των σωστικών συνεργείων.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες που βρίσκονταν στο κτίριο.

Το Al jazeera επικαλείται τις πληροφορίες του συριακού Μέσου και σημειώνει πως η πεντάχρονη Ριχάμ κατέληξε στα τραύματά της λίγη ώρα αργότερα και αφού είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η επτά μηνών αδελφή της βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα χαρακτηριστικά, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην Ερυθρά Ημισέληνο, όπου τους ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να βοηθήσουν και στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε άλλο νοσοκομείο της πόλης της Συρίας. Από την επίθεση, σύμφωνα με το SY-24 σκοτώθηκε μια γυναίκα και το παιδί της -ενδεχομένως η μητέρα των παιδιών- και πέντε ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά της συγκεκριμένης πολυκατοικίας.

ΟΗΕ: «Πρωτοφανής η διεθνής αδιαφορία για τους βομβαρδισμούς»

Οι βομβαρδισμοί σχολείων, νοσοκομείων, αγορών και αρτοποιείων από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 103 αμάχους τις τελευταίες 10 ημέρες, ανάμεσά τους 26 παιδιά, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ.

«Πρόκειται για μη στρατιωτικούς στόχους και φαίνεται απίθανο, δεδομένης της συστηματικότητας με την οποία γίνονται αυτές οι επιθέσεις, να πλήττονται κατά λάθος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μπατσελέτ που σημειώνει την «προφανή διεθνή αδιαφορία» που επιδεικνύεται απέναντι στον απολογισμό των βομβαρδισμών αυτών.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών εχθροπραξιών στην βορειοδυτική Συρία, όπου η επαρχία Ιντλίμπ και η γύρω περιοχή, που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις συμμάχους τους ρωσικές δυνάμεις.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, η πρώην συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα), ενώ υπάρχει η παρουσία και άλλων ανταρτικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση από το τέλος του Απριλίου την επαρχία και τις παρακείμενες περιοχές που ανήκουν στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας.

«Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από το τέλος του Απριλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Στο διάστημα των τριών μηνών, περισσότεροι από 730 άμαχοι, ανάμεσά τους περισσότερα από 180 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εχθροπραξίες διεξάγονται παρά την συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2018 ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ορισμένες από τις ανταρτικές οργανώσεις. Η συμφωνία είχε ως στόχο να προστατεύσει την επαρχία Ιντλίμπ από μεγάλης κλίμακας επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...