470
Μία πλάκα μπροστά στο σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ με την επιγραφή: «Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός» | REUTERS

Τέλος στις βλέψεις των νεοναζί: Αστυνομικό τμήμα θα γίνει το σπίτι του Χίτλερ στην Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 17:20
Μία πλάκα μπροστά στο σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ με την επιγραφή: «Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός»
|REUTERS

Τέλος στις βλέψεις των νεοναζί: Αστυνομικό τμήμα θα γίνει το σπίτι του Χίτλερ στην Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 17:20

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, συσκέψεων και νομικών εμποδίων, η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ θα στεγάσει γραφεία και υπηρεσίες της περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης, στο Μπραουνάου.

Στόχος είναι να μην γίνει σημείο συγκέντρωσης νεοναζιστών και ακροδεξιών και μνημείο στον Αυστριακό που αιματοκύλισε τον πλανήτη.

Το κτίριο πρόκειται να αναδιαμορφωθεί και για αυτό θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός αρχιτεκτόνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Οι εργασίες προβλέπεται να αποπερατωθούν ένα χρόνο αργότερα, οπότε και θα εγκατασταθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Πέσορν, «με την μελλοντική χρήση του σπιτιού από την Αστυνομία, δίνεται ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι αφαιρείται από αυτό το κτίριο για πάντα η ανάμνηση του εθνικοσοσιαλισμού».

Το αυστριακό κράτος είχε προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του σπιτιού μετά το ψήφισμα της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

Ο ομοσπονδιακός νόμος όριζε την μεταβίβαση στο αυστριακό κράτος από τα μέσα του Ιανουαρίου 2017, του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτριά του, στην οποία επρόκειτο να καταβληθεί αποζημίωση.

Με τον νόμο τερματιζόταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς την μελλοντική χρήση του.

Οριστικό τέλος στην πολυετή διαμάχη ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια του κτιρίου και την Αυστριακή Δημοκρατία, είχε δώσει το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του, το 2017, με την οποία είχε απορρίψει την αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια.

Ως αποζημίωση, η ιδιοκτήτρια έλαβε 812.000 ευρώ.

Το κτίριο νοίκιαζε από το 1972, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργούσε εκεί κέντρο για άτομα με αναπηρία. Το μηνιαίο μίσθωμα, για τα συνολικά 800 τετραγωνικά του διώροφου κτιρίου, ανέρχονταν σε 4.800 ευρώ.

Ο σημερινός πρόεδρος της αυστριακής Βουλής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως «καθαρότερης λύσης», ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι η πρόσοψη του κτιρίου έχει κριθεί ως διατηρητέα.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Αλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα.

Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε -ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».

Νοσταλγοί των Ναζί επισκέπτονται την πόλη και στέκονται έξω από το σπίτι, ενώ την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, στις 20 Απριλίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο αντιφασιστική συγκέντρωση.