811
Πυροσβεστικά ελικόπτερα ανεφοδιάζονται νερό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται για έκτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά – Εξάπλωση του νοτιοδυτικού μετώπου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 20:37
Πυροσβεστικά ελικόπτερα ανεφοδιάζονται νερό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται για έκτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά – Εξάπλωση του νοτιοδυτικού μετώπου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2022, 20:37

Στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώθηκαν την Τρίτη οι προσπάθειες των επιχειρήσεων στη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, στον Εβρο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα για τις δασικές πυρκαγιές.

«Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Εβρου, στο δάσος της Δαδιάς, λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, λόγω του ισχυρού Α/ΒΑ ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδοτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, ωστόσο, όπως είπε, καταβάλλεται πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.

«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέος τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, επεσήμανε. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως, συνέχισε ο κ. Αρτοποιός, «δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέος τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών».

«Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων», περιλαμβανομένων εκείνων που διατέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, από τις δασικές υπηρεσίες Εβρου, την ΕΛ.ΑΣ. και την αυτοδιοίκηση, «ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτή την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Νοτιοδυτικά, προς το πυροφυλάκιο της Γερακίνας, το τμήμα του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών, κινείται με αργή ταχύτητα και έρπουσα η πυρκαγιά καθιστώντας τη συγκεκριμένη περιοχή του δάσους το κύριο μέτωπο της φωτιάς ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ
Οροθετήθηκε η πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής

Οσον αφορά την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Μάνδρα Αττικής, η οποία εκδηλώθηκε στις 17:05 και η οποία οριοθετήθηκε μερικές ώρες αργότερα, ο κ. Αρτοποιός ενημέρωσε πως επιχείρησαν 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στις 18:02 ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέο Πόντο και Νέα Ζωή προς Μάνδρα, σημείωσε.

Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο

Βελτιωμένη ήταν την Τρίτη η εικόνα στη Λέσβο όπου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, βρισκόταν ενεργό μόνο ένα μικρό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας, στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην υπόλοιπη περιοχή της πυρκαγιάς δεν υπήρχαν άλλα ενεργά μέτωπα, τόνισε.

Επιχείρησαν 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο. Το ΓΕΕΘΑ συνέδραμε με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Οπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Βορείου Αιγαίου παράμειναν σε γενική επιφυλακή.

89 δασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες

«Σε ύφεση βρίσκονται όλα σχεδόν τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα με πρώτο το μέτωπο που είχαμε στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας το οποίο μας προβλημάτιζε», ανέφερε εξάλλου, ο κ. Αρτοποιός. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν 89 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, το σύνολο των οποίων, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης με τις περισσότερες να τίθενται γρήγορα υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 22/7/2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους 7 άτομα, εκ των οποίων τα 6 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και 1 άτομο για εμπρησμό από αμέλεια. Για όλα τα συμβάντα τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των δασικών πυρκαγιών, σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Πολιτική Προστασία και για την Τετάρτη 27 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Καθημερινώς δίνουμε τη μάχη της δασοπυρόσβεσης για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ασφάλεια της ζωής σας και της περιουσίας σας καθώς επίσης και της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου. Δυστυχώς όμως έχει παρατηρηθεί ότι πολλές πυρκαγιές έχουν σημεία έναρξης ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους. Για μια ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση στους ιδιοκτήτες: Προβείτε άμεσα στον καθαρισμό τους και μεταφέρετε τα προϊόντα αυτού του καθαρισμού σε αδειοδοτημένο χώρο και μην τα εναποθέτετε στα πεζοδρόμια επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ατομική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...