386
Μπάιντεν και Πούτιν το 2011, όταν ο ένας ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο άλλος, τυπικά, πρωθυπουργός της Ρωσίας | Reuters/CreativeProtagon

Συνάντηση Μπάιντεν και Πούτιν στη Γενεύη – Θα σπάσει ο πάγος;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 22:42
Μπάιντεν και Πούτιν το 2011, όταν ο ένας ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο άλλος, τυπικά, πρωθυπουργός της Ρωσίας
|Reuters/CreativeProtagon

Συνάντηση Μπάιντεν και Πούτιν στη Γενεύη – Θα σπάσει ο πάγος;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 22:42

Δυο ξένοι στην ίδια πόλη. Εν προκειμένω στη Γενεύη, σε μια επιβλητική έπαυλη του 18ου αιώνα και με θέα τη λίμνη Λε Μαν. Μπάιντεν εναντίον Πούτιν σε μια συνάντηση το κλίμα της οποίας μοιάζει πολύ με εκείνο της… ψυχροπολεμικής περιόδου.

Η πρώτη συνάντηση του αμερικανού προέδρου, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο, με τον ρώσο ομόλογό του αναμένεται να κρατήσει 4-5 ώρες ή και ακόμη περισσότερο, καθώς θα συζητούν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις σε εκλογές. Ενδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν θα παρατεθεί γεύμα και οι δύο ηγέτες θα δώσουν στη συνέχεια ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, αντί για μία κοινή.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν υποδέχτηκε τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν με πάσα επισημότητα  (REUTERS/Kevin Lamarque)

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) στη Βίλα Λα Γκρανζ, μια κομψή έπαυλη μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων.

Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος στην έπαυλη, όπου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, προτού να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά, δερματόδετα βιβλία – πολλά από αυτά είναι γραμμένα στα κινεζικά, τα γαλλικά, τα περσικά ή τα τουρκικά.

Οι σημαίες της οικοδέσποινας Ελβετίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην είσοδο της βίλας Λα Γκρανζ (Peter Klaunzer/Pool via REUTERS)

Οι δύο πρόεδροι θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, τον Αντονι Μπλίνκεν και τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και από τους διερμηνείς, ενώ στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.

Στη συνήθως ήσυχη πόλη θα αναπτυχθούν 3.000-3.500 αστυνομικοί και άλλα μέλη υπηρεσιών ασφαλείας.

Ελβετοί μοτοσυκλετιστές της συνοδείας του Τζο Μπάιντεν φωτογραφίζονται δίπλα στο «Τέρας», όπως αποκαλειται το αυτοκίνητο-κινητό φρούριο των αμερικανών προέδρων (REUTERS/Denis Balibouse/Pool)

Μεταξύ των χιλιάδων συγγραφέων, έργα των οποίων φυλάσσονται στην έπαυλη, είναι και ο Σαρλ Πικτέ ντε Ροσμόν, ο ελβετός διπλωμάτης που συνέταξε τη διακήρυξη της ουδετερότητας της Ελβετίας – ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους επελέγη η Γενεύη για αυτή τη σύνοδο.

Διαδηλωτές στη Γενεύη ζητούν την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι. Αναμένεται να κρατηθούν εκτός οπτικού πεδίου του Πούτιν, πάντως… (REUTERS/Denis Balibouse)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...