511
| Menelaos Myrillas / SOOC

Στην πορνεία για δύο ευρώ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2015, 17:57

Στην πορνεία για δύο ευρώ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2015, 17:57

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ο καφές πωλείται τρία ευρώ. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, το σεξ κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ. Αυτό τουλάχιστον έρχεται να υποστηρίξει μελέτη που έγινε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και δείχνει πως οι τιμές στην σεξουαλική βιομηχανία έχουν πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Πόσο χαμηλά; Ακόμη και στα δύο ευρώ!

Οι Times του Λονδίνου ασχολούνται με το ζήτημα της πορνείας στην Ελλάδα και φιλοξενούν δηλώσεις του Γρηγόρη Λάζου. Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μίλησε στη βρετανική εφημερίδα για τη μεθοδολογία της έρευνας, καθώς και για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν και έδωσε το έναυσμα για ποικίλα σχόλια στα social media.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα έγινε viral.

Τι λέει η μελέτη
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι πως οι Ελληνίδες αποτελούν, πλέον, πλειονότητα στον χώρο της πορνείας. Οι γυναίκες με ελληνική υπηκοότητα «εκτόπισαν» αυτές από την ανατολική Ευρώπη, οι οποίες είχαν… κυριαρχήσει για πολλά χρόνια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τις τιμές. Ο επί πληρωμή έρωτας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα φτηνός, ειδικά όσον αφορά τις συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ο ανταγωνισμός έχει αναγκάσει τα νέα κορίτσια –τα οποία είναι κυρίως φοιτήτριες- να χρεώνουν το κορμί τους ακόμη και για δύο ευρώ το μισάωρο. «Μερικές γυναίκες το κάνουν για να φάνε μία τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς, αφού πεινάνε», λέει ο κ. Λάζος στους Times και συμπληρώνει: «Αλλες το κάνουν για να πληρώσουν φόρους, άλλες για τους λογαριασμούς κι άλλες για τα έκτακτα έξοδα. Κάποιες το κάνουν και για να πληρώσουν τη δόση τους, όσες είναι ναρκομανείς».

https://www.youtube.com/watch?v=ESPWHer5i3c

(Με το ζήτημα έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και το Sky News)

Ολα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την πορεία της οικονομίας της χώρας και με την οικονομική κρίση. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει ο κ. Λάζος και θυμίζει με νόημα πως πριν την έναρξη της κρίσης η ισχύουσα τιμή που χρέωνε μία ιερόδουλη έφτανε τα 50 ευρώ.

Οι 400 και η τάση
Οι περιπτώσεις που αφορούν τιμές δύο ευρώ ανά μισή ώρα δεν είναι λίγες. Είναι σχεδόν 400 αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας. Μάλιστα, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας αναφέρει πως αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και πως αντίστοιχα περιστατικά μπορούν άνετα να συναντηθούν και σε άλλα κράτη. Ωστόσο, «ποτέ δεν είχε γίνει τάση όπως γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης», προσθέτει ο κ. Λάζος, ο οποίος συντόνιζε τη μελέτη για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Μάλιστα, οι κοπέλες που χρεώνουν χαμηλές τιμές, δηλαδή ακόμη και δύο ευρώ για 30’, είναι κι αυτές που έχουν και την περισσότερη ζήτηση.

Και το μέλλον;

Ο Γρηγόρης Λάζος τονίζει πως αυτά τα νούμερα δεν πρόκειται να εξασθενίσουν. «Κάθε άλλο, αυξάνονται με σταθερό ρυθμό», τονίζει. Κι όλα αυτά, την ώρα που η τιμή για το σεξ σε παγκόσμιο επίπεδο ακολουθεί φθίνουσα πορεία, ειδικά εξαιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης του ίντερνετ στη βιομηχανία του πορνό και του σεξ.

Ο καθηγητής του Παντείου, κλείνοντας, έκανε και αναφορά στο προ μηνός περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο, με την άνεργη μητέρα να εκδίδει τη 12χρονη κόρη της: «Αυτό που μάθαμε όλοι τον περασμένο μήνα σε συνδυασμό με τη μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα πως είμαστε μία κοινωνία σε άρνηση ως προς τις αλλαγές που συμβαίνουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...