262
Διενέργεια rapid tests από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Στα πέντε τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 16:42
Διενέργεια rapid tests από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Στα πέντε τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 16:42

Από τις 29 Νοεμβρίου, οπότε και επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας από 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις περιφέρειες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου.

Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Νότια Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα εξ αυτών είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος από την Κρήτη.

Ολοι οι πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης  διάρκειας. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, «έχουν απομονωθεί και έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους».

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη, καθώς, όπως είπε, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί ο ιός.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη έχουν αλλάξει την πορεία του κορονοϊού, από την Αλφα στη Δέλτα, και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με την Ομικρον. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Το στέλεχος Δέλτα είναι ριζικά διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν και είναι πλέον σαν να αντιμετωπίζουμε έναν νέο ιό. Υπάρχει σκεπτικισμός στην κοινότητα για τα εμβόλια, οπότε σε συνδυασμό με το στέλεχος Δέλτα, ίσως δεν καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης», ανέφερε ο κ. Θάνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...