389
Η Σιμόν Μπάιλς κατά την κατάθεσή της στη Γερουσία, δεν αντέχει και ξεσπάει σε κλάματα... | Saul Loeb/Pool via REUTERS

Σιμόν Μπάιλς: Ενα ολόκληρο σύστημα επέτρεπε στον Νάσαρ να κακοποιεί αθλήτριες

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 22:12
Η Σιμόν Μπάιλς κατά την κατάθεσή της στη Γερουσία, δεν αντέχει και ξεσπάει σε κλάματα...
|Saul Loeb/Pool via REUTERS

Σιμόν Μπάιλς: Ενα ολόκληρο σύστημα επέτρεπε στον Νάσαρ να κακοποιεί αθλήτριες

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 22:12

Ευθύνη σε ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεπε και διαιώνισε συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης κατά νεαρών αθλητριών επέρριψε η χρυσή ολυμπιονίκης αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς, κατά την κατάθεσή της στη Γερουσία.

Η Μπάιλς, μαζί και άλλες διακεκριμένες αθλήτριες, την Αλι Ράισμαν, τη Μάγκι Νίκολς και την ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, αναφέρθηκαν στην περίπτωση του πρώην γιατρού της ομάδας Λάρι Νάσαρ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για δεκάδες περιστατικά κακοποίησης.

Αν επιτρέψεις σε ένα άτομο να βλάψει παιδιά, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και βαριές, είπε η Μπάιλς, που έχει τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.

Και οι τέσσερις αθλήτριες, συχνά με δάκρυα στα μάτια, περιέγραψαν την κακοποίηση που υπέστησαν, αλλά και τις συνέπειες από αυτό, τις οποίες βιώνουν ως σήμερα.

Η Αλι Ράισμαν | Saul Loeb/Pool via REUTERS

Η Ράισμαν, επικεφαλής της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016, είπε ότι αισθάνεται αηδία για το ότι έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη όσων υπέστη ακόμη αναζητεί απαντήσεις. Για το FBI είπε ότι ερεύνησε το θέμα κάνοντας σοβαρά λάθη.

Η ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ κατά την κατάθεσή της στη Γερουσία | Saul Loeb/Pool via REUTERS

Κατά του FBI καταφέρθηκε και η Μαρόνεϊ (χρυσή ολυμπιονίκης στη Λονδίνο το 2012), η οποία επισήμανε ότι οι πράκτορες του FBI κατά την κατάθεση που τους έδωσε δεν έδειξαν να σέβονται το ψυχολογικό της τραύμα. Επέλεξαν να προστατεύσουν έναν κατά συρροή κακοποιητή παιδιών, τόνισε, λέγοντας ότι το FBI φρόντισε να «θάψει» στα συρτάρια τις καταθέσεις.

Στη Γερουσία κατέθεσε και ο διοικητής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, η υπηρεσία του οποίου βάλλεται για τις ελλείψεις της έρευνας για τον Νάσαρ. Πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο δείχνει ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, συγκαλύψεις και αστοχίες που έδωσαν στον Νάσαρ τη δυνατότητα να συνεχίσει να κακοποιεί αθλήτριες ακόμη και μετά την υποβολή των πρώτων μηνύσεων. Δύο πράκτορες μάλιστα κατέθεσαν στην υπηρεσία τους ψέματα για να συγκαλύψουν τα λάθη τους· ένας από αυτούς έχει ήδη απολυθεί.

Ο επί χρόνια γιατρός της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ κατηγορήθηκε ότι κακοποίησε πάνω από 330 γυναίκες, πολλές από αυτές ανήλικες. Περισσότερες από 200 κατέθεσαν εναντίον του στο δικαστήριο, μεταξύ τους οι τέσσερις που κατέθεσε και στη Γερουσία.

Οι τέσσερις αθλήτριες κατά την κατάθεσή τους | Saul Loeb/Pool via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...