872
Αξιωματούχοι των ρωσικών δυνάμεων επιβολής του νόμου περιπολούν τη Μόσχα και συχνά παρενοχλούν μετανάστες και πολίτες μη σλαβικής καταγωγής | REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσία: Πογκρόμ εναντίον μειονοτήτων μετά την τρομοκρατική επίθεση

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 12:41
Αξιωματούχοι των ρωσικών δυνάμεων επιβολής του νόμου περιπολούν τη Μόσχα και συχνά παρενοχλούν μετανάστες και πολίτες μη σλαβικής καταγωγής
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσία: Πογκρόμ εναντίον μειονοτήτων μετά την τρομοκρατική επίθεση

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 12:41

Η αποτυχία του Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση από τατζίκους μαχητές του ISIS στη Μόσχα τον περασμένο μήνα είχε καταστροφικές παρενέργειες για τις κοινότητες των μεταναστών και των εθνικών μειονοτήτων της Ρωσίας, σημειώνει ρεπορτάζ του Politico.

Παρότι το Κρεμλίνο επιχειρεί να συνδέσει την τρομοκρατική επίθεση με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο εσωτερικό της χώρας έχει εντοπίσει πιο ευάλωτους αποδιοπομπαίους τράγους, εντείνοντας την καταστολή των μεταναστών, των κατοίκων από την κεντρική Ασία και των μη λευκών Ρώσων.

Από την επίθεση στο δημαρχείο του Κρόκους στις 22 Μαρτίου –που οδήγησε στον θάνατο 143 ανθρώπων και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε επισήμως ένα παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους– η ρωσική αστυνομία διενεργεί επιδρομές σε κοιτώνες μεταναστών σε πολλές πόλεις, ενώ σταματά καθημερινά για σωματική έρευνα δεκάδες μη λευκούς ρώσους πολίτες.

Στα τέλη Μαρτίου έγιναν προσαγωγές 40 μεταναστών από τον τόπο εργασίας τους, 60 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Παράλληλα, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου διεξήγαγαν μια τεράστια επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας προσήγαγαν άτομα που κατηγορούνται για παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα, 466 άτομα καταδικάστηκαν με απέλαση από τη χώρα.

Οι αρχές χωρών της κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν –παραδοσιακά χώρες προέλευσης πολλών μεταναστών στη Ρωσία– έχουν εκδώσει οδηγίες με τις οποίες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μη συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις στη Ρωσία και να μένουν στα σπίτια τους. Αλλά δεν είναι μόνο οι μετανάστες που γίνονται στόχοι καταστολής από το Κρεμλίνο.

Το κύμα ξενοφοβίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα γίνεται ιδιαίτερα έντονο για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας: τα πολλά μη σλαβικά φύλα που ζουν εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πολλοί από αυτούς τους πολίτες ζουν καθημερινά με τον φόβο ρατσιστικών αντιποίνων, ακυρώνουν τις περιστασιακές εργασίες τους και μένουν στα σπίτια τους, έχοντας τα τηλέφωνά τους πάντα διαθέσιμα δίπλα τους.

Σε μια ένδειξη της κλιμακούμενης τάσης, η οργάνωση Ασιάτες της Ρωσίας ανέφερε ότι μια γυναίκα από τη Γιακουτία, στη ρωσική Απω Ανατολή, κατά μήκος του Αρκτικού Ωκεανού, δέχθηκε παρενόχληση στο μετρό της Μόσχας από ρώσους εθνικιστές που έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς φωνάζοντας «η Ρωσία είναι για τους Ρώσους, η Μόσχα είναι για τους Μοσχοβίτες».

Μετανάστες και μειονότητες δέχονται καθημερινές διαδικτυακές απειλές, με προτροπές να επιστρέψουν εκεί από όπου ήρθαν. Ορισμένοι Ρώσοι ασιατικής καταγωγής, μαζί με αυτόχθονες Ρώσους, σκέφτονται τώρα να μεταναστεύσουν στην Κεντρική Ασία, σύμφωνα με μηνύματα που έχει λάβει το Ιδρυμα Ιθαγενών της Ρωσίας από τους συνδρομητές του.

Ως συνήθως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποστασιοποιείται προσωπικά από την καταστολή, επιχειρώντας να διατηρήσει το προφίλ του μετριοπαθούς προέδρου, που εκπροσωπεί και τις 195 εθνότητες της Ρωσίας. «Η Ρωσία ήταν πάντα μια πολυεθνική χώρα, γιατί έτσι δημιουργήθηκε – η δύναμή της είναι ο αμοιβαίος εμπλουτισμός πολιτισμών, παραδόσεων και θρησκειών» είχε πει το 2015, στην τελετή εγκαινίων ενός τζαμιού στη Μόσχα.

Μουσουλμάνοι προσεύχονται υπό τη στενή επιτήρηση ανδρών των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας (REUTERS/Yulia Morozova)

Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Είμαι Ρώσος, αλλά όταν βλέπω τον ηρωισμό άλλων εθνοτήτων αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι είμαι και Λάκιος, Νταγκεστανός, Τσετσένος, Ινγκους, Τατάρος, Εβραίος, Μορντβίνος, Οσέτης – οι 300 εθνικότητες της Ρωσίας είναι πολλές για να απαριθμηθούν σε έναν λόγο».

Στην πραγματικότητα, όμως, η δίωξη των μεταναστών –η πλειονότητα των οποίων έρχεται στη Ρωσία από χώρες της Κεντρικής Ασίας– είναι μια επιχείρηση κατευθυνόμενη από το Κρεμλίνο. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κρασνόφ, ανέφερε στον Πούτιν στις 26 Μαρτίου, χωρίς στοιχεία, ότι ο αριθμός των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από μετανάστες στη Ρωσία είχε αυξηθεί κατά 75% το 2023.

Η συγκεκριμένη δήλωση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα επίσημα δεδομένα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, είναι ενδεικτική του κλίματος εναντίον των μεταναστών που επικρατεί μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Τα ετήσια στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι τα εγκλήματα από αλλοδαπούς στη χώρα μειώθηκαν κατά 9% το 2023, ενώ εκείνα από αλλοδαπούς εγκληματίες των πρώην σοβιετικών δημοκρατικών της κεντρικής Ασίας μειώθηκαν κατά 7%.

Το ερευνητικό κέντρο SOVA, που παρακολουθεί τους δείκτες εθνικισμού και ξενοφοβίας στη Ρωσία, αναφέρει ότι ο λευκός πληθυσμός της χώρας εκφράζει ξενοφοβικές τάσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση, και οι Αρχές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το συναίσθημα ώστε να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τις ανησυχίες των πολιτών, επιβάλλοντας μέτρα καταστολής.

Αυτή η πολιτική οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με την κρατική καταστολή να πυροδοτεί μεγαλύτερο μίσος και διακρίσεις των Ρώσων έναντι όλων των μη σλαβικών πληθυσμών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων μη ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Σύμφωνα με αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί μετανάστες και αυτόχθονες έχουν δεχθεί επιθέσεις και παρενοχλήσεις τον τελευταίο μήνα.

Σε ένα περιστατικό, ένας Ρώσος με εθνικιστική ενδυμασία επιτέθηκε σε οδηγό κεντροασιατικής καταγωγής όταν εκείνος σταμάτησε το αυτοκίνητό του σε ένα φανάρι στη Μόσχα. Ο Ρώσος άρχισε να κλωτσά την πόρτα του αυτοκινήτου και, όταν ο οδηγός κατέβασε το παράθυρο για να του ζητήσει τον λόγο, ο επιτιθέμενος του έριξε σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο. Ο έξαλλος Ρώσος έφυγε μόνον όταν μια γυναίκα που ήταν μάρτυς στο συμβάν παρενέβη και τον απείλησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία.

Το μίσος έχει αυξήσει το στρες στις μη σλαβικές κοινότητες της Ρωσίας. Μια φιλανθρωπική οργάνωση για κακοποιημένες γυναίκες ανέφερε ότι τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση στο Κρόκους τα γραφεία της κατακλύστηκαν από τηλεφωνήματα γυναικών μη σλαβικής καταγωγής που ζητούσαν ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και νομικές συμβουλές για τη δυνατότητα μετεγκατάστασής τους σε άλλη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...