227
| Goran Tomasevic

Reuters 2020: Το δίσεκτο «Ετος του Κορονοϊού» σε εικόνες #3

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2020, 18:33
|Goran Tomasevic

Reuters 2020: Το δίσεκτο «Ετος του Κορονοϊού» σε εικόνες #3

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2020, 18:33

Το κελί των μελών του ISIS

Οι εικονιζόμενοι εδώ ίσως είναι και Αραβες, πάντως όχι Σύροι, αλλά οπωσδήποτε ύποπτοι συμμετοχής στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) των φανατικών τζιχαντιστών που αιματοκύλησε τη Μέση Ανατολή. Τους βλέπουμε να κείτονται στο πάτωμα του κελιού τους στη Χασάκα της Συρίας, τον Ιανουάριο. Είναι βέβαια στριμωγμένοι, «πενήντα εφτά νομά σε ένα δωμά», ωστόσο ζωντανοί και όχι σφαγμένοι όπως τα θύματά τους.

Ο σέρβος φωτογράφος Γκόραν Τομάζεβιτς (Goran Tomasevic) περιγράφει το ιστορικό τού ενσταντανέ ως εξής: «Πήγα στα βορειοανατολικά της Συρίας για να φωτογραφίσω φυλακές και στρατόπεδα κράτησης με χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά, η ζωή των οποίων κρέμεται από μία κλωστή αφ’ ότου το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε, σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα. Η περιοχή ελέγχεται κυρίως από Κούρδους που πολέμησαν τον ISIS.

»Σε αυτή τη φυλακή κρατούνται αλλοδαποί τζιχαντιστές, ενώ στο κελί που βλέπετε βρίσκονται περισσότεροι από 50 άντρες ξαπλωμένοι στο δάπεδο, στην πραγματικότητα χωρίς να έχουν κανένα περιθώριο μετακίνησης. Το φυσικό φως ελάχιστο και ο αέρας βαρύς, με τη μυρωδιά του ιδρώτα και της βρωμιάς.

»Τι θα γίνει με τα απομεινάρια του ISIS, τα μέλη του οποίου βασάνισαν και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους από το 2014, είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για τις χώρες καταγωγής αυτών των ανθρώπων. Οι τζιχαντιστές μου είπαν ότι επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους και όχι τη δίωξή τους στη Συρία».

  ΕΠΟΜΕΝΟ

Μία πληγή των Φαραώ στην Κένυα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...