589
To φορτηγό οδηγείται προς εξέταση από τους ειδικούς της Αστυνομίας | EPA

Φρίκη στο Εσεξ: μία νταλίκα, 39 πτώματα και 11 πράγματα που ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 21:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2019, 19:44
To φορτηγό οδηγείται προς εξέταση από τους ειδικούς της Αστυνομίας
|EPA

Φρίκη στο Εσεξ: μία νταλίκα, 39 πτώματα και 11 πράγματα που ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 21:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2019, 19:44

Ενα φορτηγό που μεταφέρει 39 πτώματα ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου. Ομως είναι πραγματικότητα. Αυτό το φορτηγό βρέθηκε στο Eσεξ, μόλις 30 χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως είναι «σοκαρισμένος» και χαρακτήρισε την τραγωδία «αδιανόητη και πραγματικά θλιβερή». Σύμφωνα με τις πρώτες εικασίες, τα θύματα ενδέχεται να είναι μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν παράνομα στη χώρα. Ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο και οι Αρχές αποφεύγουν να διατυπώσουν εκτιμήσεις.

Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

1. Τα πτώματα των 38 ενηλίκων και ενός εφήβου εντοπίστηκαν γύρω στη 01:40 (τοπική ώρα, ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) στο βιομηχανικό πάρκο Γουότεργκλέιντ, στο Εσεξ, ανατολικά του Λονδίνου. Βρίσκονταν μέσα σε φορτηγό που έφθασε από τη Βουλγαρία. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση με εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις, η οποία είναι συνηθισμένο πέρασμα για οδηγούς από και προς τη σήραγγα της Μάγχης.

2. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Οδικών Μεταφορών δήλωσε πως το τρέιλερ φαίνεται να ήταν ψυγείο, με τις θερμοκρασίες να μπορούν να πέσουν ως τους -25 βαθμούς Κελσίου.

3. Το φορτηγό-ψυγείο μπήκε στο βρετανικό έδαφος το Σάββατο 19 Οκτωβρίου από το Χόλιχεντ της Ουαλίας, ένα λιμάνι στο οποίο φτάνουν φέρι μποτ από την Ιρλανδία, αλλά και από την Ευρώπη.

4. Ο οδηγός, ένας 25χρονος γνωστός ως Μο Τζόνσον, με καταγωγή από το Πορταντάουν της Βόρειας Ιρλανδία, συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία της συμμετοχής σε δολοφονία.

5. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, το τρέιλερ έφτασε στην Αγγλία μέσω πλοίου το οποίο έφυγε από το βελγικό λιμάνι Ζιμπρούγκε και έπλευσε στον Τάμεση προτού φθάσει στο λιμάνι Θάροκ, γύρω στις 00:30. Η καμπίνα του οδηγού είχε προέλευση από τη Βόρεια Ιρλανδία και έφυγε μαζί με το τρέιλερ 35 λεπτά αργότερα.

6. Εκπρόσωπος του γραφείου του βελγικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα για ανακαλυφθεί αν το φορτηγό ταξίδεψε μέσα στο Βέλγιο, λέγοντας «φαίνεται πως το τρέιλερ ταξίδεψε από το λιμάνι του Ζιμπρούγκε. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό έμεινε στο Βέλγιο, μπορεί να ήταν μέρες ή ώρες, δεν ξέρουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλές πληροφορίες».

7. Ο υπεύθυνος του λιμανιού του Ζιμπρούγκε είπε πως βρίσκουν καθημερινά μετανάστες που προσπαθούν να επιβιβαστούν λαθραία σε πλοία. Εκφράζονται πλέον ανησυχίες για την ασφάλεια του βελγικού λιμανιού.

8. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε πως το φορτηγό, μάρκας Scania, ήταν όντως δηλωμένο στη γειτονική μας χώρα, διευκρινίζοντας ότι δηλώθηκε στη Βάρνα, στο όνομα μίας εταιρείας που ανήκε σε έναν ιρλανδό πολίτη. Η Βουλγαρία θεωρείται από τις αρχές Ασφαλείας ως «πύλη» της ΕΕ για ριψοκίνδυνα ταξίδια προσφύγων και μεταναστών μέσα σε καρότσες φορτηγών. Τα φορτηγά χρησιμοποιούνται ως μέσο από τη στιγμή που χτίστηκε ο φράχτης στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι η χώρα του δεν έχει εμπλοκή και ότι το όχημα είχε φύγει από τη βουλγαρική επικράτεια το 2017.

9. Η υπαρχηγός της  Αστυνομίας δήλωσε πως η αναγνώριση των θυμάτων είναι η πρώτη προτεραιότητα της Αστυνομίας, όμως λογικά θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Το πρωί της Πέμπτης, το δίκτυο ΙΤV μετέδωσε την είδηση ότι τα θύματα είναι κινεζικής καταγωγής, κάτι που επιβεβαίωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

10. Η αστυνομία του Εσεξ μετακίνησε το φορτηγό σε ασφαλή τοποθεσία, ώστε να εξεταστούν οι σοροί των 39 ανθρώπων.

11. Το BBC υπενθυμίζει ένα παρόμοιο περιστατικό τον Ιούνιο του 2000, όταν 58 κινέζοι μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί σε φορτηγό στο Ντόβερ. Ο ολλανδός οδηγός του οχήματος συνελήφθη και τον επόμενο χρόνο φυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Από το BBC σημείωσαν ότι από τη στιγμή που ο καταυλισμός προσφύγων στο Καλαί της Γαλλίας έκλεισε προ τριετίας και αυξήθηκαν οι έλεγχοι στο Ντόβερ της Βρετανίας, οι διακινητές ανθρώπων έχουν αναζητήσει άλλους δρόμους για να βρεθούν στο νησί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...