887
Το ουκρανικό πυροβολικό βάλλει κατά ρωσικών θέσεων κοντά στο Μπαχμούτ, στις 8 Μαρτίου | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Πώς η Τσεχία έσωσε ξαφνικά την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 11:45
Το ουκρανικό πυροβολικό βάλλει κατά ρωσικών θέσεων κοντά στο Μπαχμούτ, στις 8 Μαρτίου
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Πώς η Τσεχία έσωσε ξαφνικά την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 11:45

Τους τελευταίους μήνες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν σε αρκετά σημεία του ουκρανικού μετώπου καθώς οι Ρώσοι πέρασαν ξανά στην επίθεση.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των Ουκρανών ήταν η έλλειψη σε πυρομαχικά, που προκλήθηκε από την αμερικανική διαμάχη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την βοήθεια στο Κίεβο, καθώς και από την αδυναμία των Ευρωπαίων να παράγουν το ένα εκατομμύριο οβίδες που τους είχαν υποσχεθεί.

Όπως σημείωσε η Telegraph, το πυροβολικό κερδίζει διαχρονικά πολέμους, αλλά αν δεν έχει βλήματα, τι να τα κάνει τα πυροβόλα…

Η κατάσταση έμοιαζε αδιέξοδη, καθώς οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μαλώνουν μεταξύ τους για το ζήτημα, με υποκινητή –ποιον άλλο;- τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι που, ως άλλο ιππικό, έσπευσε αιφνιδιαστικά σε βοήθεια των Ουκρανών η Τσεχία, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο αστραπή με τη συμμετοχή άλλων 17 χωρών.

Οι Τσέχοι βρήκαν για την Ουκρανία, σχεδόν ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού, ακριβώς την ώρα που το Κίεβο τα χρειαζόταν περισσότερο: στο αποκορύφωμα της χειμερινής επίθεσης της Ρωσίας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε, σημειώνει η Telegraph, ότι η πρωτοβουλία του τσεχικού στρατού πιθανόν έσωσε ολόκληρες ουκρανικές πόλεις, δίνοντας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τη δύναμη πυρός για να αντισταθούν στον πολύ μεγαλύτερο ρωσικό στρατό.

Πώς η Ουκρανία ξέμεινε από πυρομαχικά

Στις αρχές του 2023, σύμφωνα με την Washington Post, οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν αθόρυβα για μια συμφωνία με τη Νότια Κορέα -μια χώρα με εκτεταμένα εργοστάσια όπλων και πυρομαχικών- για την αγορά, πιθανότατα έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενός εκατομμυρίου βλημάτων στο τυπικό νατοϊκό διαμέτρημα των 155 χιλιοστών, το οποίο είναι πλέον και το τυπικό πυροβόλο της Ουκρανίας.

Αυτά τα εκατομμύρια βλήματα, τα οποία προστέθηκαν στα πυρομαχικά που η Ουκρανία προμηθευόταν απευθείας από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, έδωσαν τη δυνατότητα στα περίπου 3.000 howitzer της Ουκρανίας να εκτοξεύουν με ρυθμό τουλάχιστον 10.000 βολών ημερησίως –τα οποία για πρώτη φορά έφθασαν τον ημερήσιο ρυθμό βολής των 6.000 οβιδοβόλων της Ρωσίας.

Για μήνες, οι Ουκρανοί πέτυχαν τουλάχιστον ίση δύναμη πυρός με τους Ρώσους. Αν και πολλοί αναλυτές αξιολογούν την αντεπίθεση της Ουκρανίας στα μέσα του 2023, η οποία απελευθέρωσε μόλις μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη νότια και ανατολική Ουκρανία, ως μια βαθιά απογοήτευση, ακόμη και τα μέτρια κέρδη είναι προτιμότερα από χαμένα εδάφη, σημείωσε η Telegraph.

Οι Ουκρανοί άρχισαν να χάνουν και πάλι εδάφη, όταν η αντεπίθεσή τους σταμάτησε γύρω στον Οκτώβριο. Τότε ήταν που ο ρωσικός στρατός, ο οποίος διογκώθηκε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο στρατιώτες χάρη σε μια πανεθνική επιστράτευση, πέρασε στην επίθεση.

Οι Ρώσοι συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες από τα καλύτερα εξοπλισμένα στρατεύματά τους για να επιτεθούν στην πιο ευάλωτη ουκρανική πόλη: την Αβντιίβκα, ένα πρώην βιομηχανικό κέντρο μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτά τα στρατεύματα υπέστησαν τεράστιες απώλειες -πιθανώς δεκάδες χιλιάδες άνδρες- αλλά τελικά κατέλαβαν την πόλη, τον Φεβρουάριο, καθώς όσο περνούσαν οι ημέρες, το ουκρανικό πυροβολικό σιωπούσε.

Πριν χάσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο του 2022, οι Δημοκρατικοί ενέκριναν στρατιωτική βοήθεια ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Η βοήθεια αυτή άρχισε να εξαντλείται τον Οκτώβριο.

Ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε αμέσως πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, αλλά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής και υποστηρικτής του Τραμπ, Μάικ Τζόνσον, αρνήθηκε να ασκήσει την αποκλειστική του αρμοδιότητα για να φέρει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, τηρώντας την γραμμή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες και των δύο κομμάτων ήταν υπέρ της βοήθειας, επισήμανε η Telegraph.

Η Ουκρανία άρχισε να ξεμένει από πυρομαχικά, επειδή αυτό ήθελε ο Τραμπ.

Και επειδή ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή ενός εκατομμυρίου βλημάτων για την Ουκρανία καθυστέρησε έξι μήνες, η καθημερινή χρήση πυροβολικού της Ουκρανίας μειώθηκε από 10.000 βλήματα σε μόλις 2.000 βλήματα, ενώ των Ρώσων παρέμεινε σε υψηλά νούμερα, χάρη στη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ο τσέχος επικεφαλής της αμυντικής πολιτικής, Γιαν Τζίρες, αιφνιδίασε το ακροατήριό του όταν ανακοίνωσε -στη διεθνή σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια- ότι η κυβέρνησή του είχε εργαστεί κρυφά για να εντοπίσει 800.000 βλήματα πυροβολικού «σε μη δυτικές χώρες». Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται προφανώς η Νότια Κορέα, η Τουρκία και η Νότια Αφρική.

Τα βλήματα θα μπορούσαν να αποκτηθούν έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, δήλωσαν τσέχοι αξιωματούχοι.

«Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι απρόθυμες να υποστηρίξουν την Ουκρανία απευθείας για πολιτικούς λόγους, οπότε χρειάζονται έναν μεσάζοντα», εξήγησε ο Τζίρες.

Η Τσεχία θα μπορούσε να είναι αυτός ο μεσάζων, εάν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας -εκτός από τις ΗΠΑ, φυσικά- βοηθούσαν για να αγοράσουν τα πυρομαχικά.

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία και η Ολλανδία υπέγραψαν γρήγορα. Σύντομα, άλλες 13 χώρες εντάχθηκαν στο κλαμπ του τσεχικού πυροβολικού. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο Τζίρες και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν και τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα βλήματα ήταν καθ’ οδόν προς την Ουκρανία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ετσι, οι ουκρανικές ταξιαρχίες δεν χρειαζόταν πλέον να εξοικονομούν τα λίγα πυρομαχικά που φύλαγαν για έκτακτες ανάγκες. Στις αρχές Μαρτίου, οι πυροβολαρχίες της Ουκρανίας άνοιξαν πυρ.

Οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Αβντιίβκα, τα ουκρανικά στρατεύματα σταμάτησαν την υποχώρησή τους και αντεπιτέθηκαν. Εχοντας επιτέλους κάτι που πλησίαζε την επαρκή υποστήριξη πυροβολικού, σταμάτησαν τη ρωσική επίθεση εν τη γενέσει της σε πολλά χωριά.

Το πυροβολικό ήταν ο κύριος λόγος που οι Ουκρανοί παραλίγο να χάσουν μια ολόκληρη ανατολική περιφέρεια από τους Ρώσους αυτόν τον χειμώνα και την άνοιξη. Και το ένα εκατομμύριο βλήματα με τη μεσολάβηση μιας μικρής ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, είναι ο κύριος λόγος που οι Ουκρανοί δεν έχασαν ολόκληρη την περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...