243
Το κεντρικό κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, της πρώην ΑΣΟΕΕ | Intimenews

«Ψηφιακή κάλπη» στήνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 15:35
Το κεντρικό κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, της πρώην ΑΣΟΕΕ
|Intimenews

«Ψηφιακή κάλπη» στήνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 15:35

Μια πρώτη πρόβα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα κάνουν την προσεχή Δευτέρα, στις 16 Δεκεμβρίου, οι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, οι οποίοι συναντιόνται εκ νέου σε γενική συνέλευση.

Η μέθοδος, όπως γράφουν την Τρίτη «Τα Νεα», είχε δοκιμαστεί πριν από ένα μήνα στο τμήμα Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ. Εκεί το 80% της νέας γενιάς του τμήματος είχε ψηφίσει κατά των καταλήψεων.

Την μέθοδο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είχε υπερασπιστεί η κίνηση «Ανεξάρτητοι Φοιτητές», που έθεσε το ζήτημα κατά την τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου των φοιτητών, την οποία είχε προσπαθήσει να διαλύσει ομάδα αντιεξουσιαστών.

Για την ψηφοφορία πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί το «Δίκτυο Ζευς« του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας.  Πρόκειται για κρυπτογραφημένο δίκτυο που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε 250 διαδικασίες και εξασφαλίζει την ασφάλεια της διαδικασίας αλλά και τη μυστικότητα της ψήφου.

Οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση μέσω των κωδικών τους, άρα θα αποτρέπονται φαινόμενα νόθευσης τους αποτελέσματος με «εισαγόμενους» ψηφοφόρους. Στο αμφιθέατρο θα γίνεται ανταλλαγή των επιχειρημάτων και στη συνέχεια θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι προτάσεις προς ψηφοφορία.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί η συμμετοχή των φοιτητών η οποία σήμερα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ θα τηρούνται (και τυπικά) οι διατάξεις τους νόμου που ορίζουν ότι οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών μπορούν να λάβουν αποφάσεις αν εμφανιστεί σε αυτές το 1/3 των φοιτητών που ψήφισαν στις εκλογές τους.

Αντίστοιχη απόφαση, όπως σημειώνουν «Τα Νέα» έχουν λάβει οι φοιτητές στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ συζητήσεις γίνονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...