606
«Τους καλώ για άλλη μία φορά να με καλέσουν ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια, ανέφερε σε δήλωσή της η Γιάννα Παπαδάκου μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου |

Προανακριτική Novartis: «Οχι» του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε εξέταση Φιλιππάκη, Παπαδάκου, Τάρκα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 18:05
«Τους καλώ για άλλη μία φορά να με καλέσουν ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια, ανέφερε σε δήλωσή της η Γιάννα Παπαδάκου μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου
|

Προανακριτική Novartis: «Οχι» του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε εξέταση Φιλιππάκη, Παπαδάκου, Τάρκα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 18:05

Με γνωμοδότησή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε ότι η προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν μπορεί να καλεί ως υπόπτους ή μάρτυρες μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη θεωρηθεί ύποπτοι από την τακτική Δικαιοσύνη.

«Η Προανακριτική δεν μπορεί να καλεί ως υπόπτους ή ως απλούς μάρτυρες, μη πολιτικά πρόσωπα που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτοι από την τακτική δικαιοσύνη», αναφέρει συγκεκριμένα στη γνωμοδότησή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ακύρωση των κλήσεων της επιτροπής στον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου, οι οποίοι είχαν κληθεί από την Προανακριτική μετά τη σχετική μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Κατόπιν τούτων, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής με την εξέταση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες τα τρία προαναφερθέντα πρόσωπα, επιμένοντας παράλληλα ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου συνιστά ήττα σε όλη την πρακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία αναφορικά με την κλήση των τριών μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων.

«Το ζήτημα είναι σαφές. Για μένα, ο μοναδικός τρόπος να εξετάσουμε τα μη πολιτικά πρόσωπα είναι ως ύποπτοι. Αυτό δεν μας το επιτρέπει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Συνεπώς, οι εργασίες ολοκληρώνονται με την κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Πλεύρης.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε «να γίνει δεκτή η γνωμοδότηση και να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα όλα τα θέματα που αφορούν τους τρεις δημοσιογράφους, ως συμμέτοχους».

Ο κ. Πλεύρης πρότεινε εξάλλου τα ονόματα των κ.κ. Φιλιππάκη, Τάρκα και της κυρίας Παπαδάκου, αλλά και τα ονόματα των τριών Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη, να καταγραφούν ως ονόματα τυχόν συμμετόχων στα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο  Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Στην πρόταση του εισηγητή της ΝΔ συμφώνησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης.

«Πρέπει να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα όλα τα θέματα που αφορούν τους τρεις δημοσιογράφους ως συμμετόχους και επιμένουμε –τόνισε– το ίδιο να πράξουμε και για τους τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς».

Είχε προηγηθεί η συνάδελφός τους Ευαγγελία Λιακούλη από το Κίνημα Αλλαγής, η οποία επεσήμανε ότι η ποινική δίωξη των συμμετόχων αρχίζει αμέσως μετά τη δίωξη που θα ασκήσει η Βουλή στο πολιτικό πρόσωπο.

Ως προς την πρόταση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να μην κληθούν να καταθέσουν τα μη πολιτικά πρόσωπα, η κυρία Λιακούλη υποστήριξε ότι βάσει της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, υπάρχει κενό νόμου και γι’ αυτό ο ανακριτής του Δικαστικού Αυμβουλίου (σ.σ. μετά την άσκηση δίωξης του κ. Παπαγγελόπουλου) θα επιληφθεί των υπόπτων-μη πολιτικών προσώπων.

Με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει, στην παρούσα φάση, μόλις διαπιστώσει αξιόποινες πράξεις, να τις ανακοινώσει παραχρήμα στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Ετσι, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, την Τετάρτη θα προσέλθει στην επιτροπή για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και θα ακολουθήσει η σύνταξη του πορίσματος.

«Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής δικαιώνει το αίτημά μου, μέσω του συνηγόρου μου Δημ. Τσοβόλα, ότι δεν είναι δυνατή η κλήση μου ως ύποπτης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής», ανέφερε σε δήλωσή της η Γιάννα Παπαδάκου.

«Η επί ημέρες διαπόμπευσή μου, όμως, ως ύποπτης για τη δήθεν σκευωρία των δύο μεγάλων σκανδάλων της Νovartis και της λίστας Λαγκάρντ, από εκείνους που εν γνώσει τους μεθόδευσαν την κλήση μου ως ύποπτης και όχι ως μάρτυρα, παραβιάζει τα δικαιώματά μου και θα κριθεί από τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια!

Τους καλώ για άλλη μια φορά να με καλέσουν ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια! Αν δεν τη φοβούνται, να κληθώ για να τους φέρω τα έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου σε βάρος των συκοφαντών μου», κατέληξε στη δήλωσή της η δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...