657
Οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας με τον Πρωθυπουργό στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕnews

Πότε χαλαρώνουν τα μέτρα – Τι θα γίνει με τα σχολεία και τι με τους ηλικιωμένους

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2020, 16:04
Οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας με τον Πρωθυπουργό στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πότε χαλαρώνουν τα μέτρα – Τι θα γίνει με τα σχολεία και τι με τους ηλικιωμένους

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2020, 16:04

Τέλη Απριλίου θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, προκειμένου –αν όλα εξελίσσονται ομαλά– να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών, δήλωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αλλα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (ολόκληρη εδώ) για το πότε θα φανεί «αν έχουμε περάσει τον κάβο», εκτίμησε ότι «στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα,  ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα και όπως θέλησε να διευκρινίσει, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Για παράδειγμα, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξετάζεται αυτό που λέγαμε έως τώρα «μην πας στο χωριό», το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει, δηλαδή, οι πιο ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες.

«Είναι κάτι που το κάνει η Νορβηγία, η οποία  σκέφτεται τώρα πως θα ξανανοίξει την οικονομία της και έχει ανάλογα περιστατικά με εμάς», ανέφερε ενδεικτικά ο Πρωθυπουργός.

Βέβαια, πρόσθεσε στην σχετική αναφορά του Κυριάκος Μητσοτάκης, «η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει με άλλους όρους. Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε, ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις απ’ όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν. Υπάρχει, πλέον, μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις». 

Οι όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών,Τάκης Θεοδωρικάκος,θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουν όλα τα κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η εικόνα από την εφαρμογή των μέτρων «είναι πολύ καλή».

«Οι Ελληνες λειτουργούν με ενότητα και αυτοπειθαρχία», τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχει συνείδηση ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει.

«Πιστεύω ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει και απόψε το βράδυ στις 12, θα είναι η ώρα που θα δείξουμε την πίστη μας με έναν δικό μας εσωτερικό τρόπο καθένας», ανέφερε για το βράδυ της Ανάστασης ο κ. Θεοδωρικάκος, έτσι ώστε όπως είπε, να είμαστε γεροί για να γιορτάσουμε παραδοσιακά το Πάσχα του χρόνου.

Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνουν μετά τις ‪27 Απριλίου‬, δήλωσε με τη σειρά του και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Μέχρι τότε, είναι η εκτίμησή του, η τήρησή τους θα οδηγήσει «σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων», διευκρινίζει ο υπουργός Υγείας, «αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορονοϊού».

Ομοίως και για τα σχολεία, ο υπουργός σημείωσε πως θα ανοίξουν αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προφυλάξεις.

«Κύριο μέλημά μας», διαβεβαίωσε, «είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειές τους».

Ειδικά όσον αφορά τους ηλικιωμένους, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι έχουμε ιερή υποχρέωση να τους προστατεύσουμε περισσότερο από όλους. «Τους ζητούμε να επιδείξουν υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση του περιορισμού που ζουν. Αποδείξαμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτούς. Μόλις οι επιστήμονες μάς δώσουν το πράσινο φως, οι περιορισμοί θα αρθούν», συμπλήρωσε.

Για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ, τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, «να έχουμε δηλ. και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...