553
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, στην πορεία έλαβαν μέρος περίπου 20.000 διαδηλωτές | In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία – Ανοιξαν οι σταθμοί του Μετρό

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 20:33
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, στην πορεία έλαβαν μέρος περίπου 20.000 διαδηλωτές
|In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία – Ανοιξαν οι σταθμοί του Μετρό

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 20:33

Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Πέμπτης έφτασε στον καθιερωμένο προορισμό της, την αμερικανική πρεσβεία, η μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έχοντας στην κεφαλή της το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Ακολούθησαν φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και συλλογικότητες  του αντιεξουσιαστικού χώρου. Χωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ.

InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προηγήθηκε η συγκέντρωση των διαδηλωτών στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου έλαβαν χώρα μικρής έντασης επεισόδια, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ με μολότοφ, με την αστυνομία να απαντά με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στην πορεία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «όσοι υπονομεύουν τη δημοκρατία και υποτιμούν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να την προστατεύσει διαπράττουν τεράστιο λάθος, το οποίο θα το διαπιστώσουν σύντομα μέσα από τους αγώνες του λαού και κυρίως μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες για την πολιτική αλλαγή».

Στο μπλοκ του ΚΚΕ βρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ επικεφαλής του μπλοκ του ΜέΡΑ25 ήταν ο αρχηγός του Γιάνης Βαρουφάκης.

Νωρίτερα,  ξεχωριστή πορεία είχε πραγματοποιήσει το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι εκδηλώσεις για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους γύρω στις οκτώ το απόγευμα, οπότε και άρχισαν σταδιακά να αίρονται οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν τεθεί σε ισχύ στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Η ΣΤΑΣΥ  έκανε γνωστό λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό, όπως και ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 6 του Τραμ.

Ενταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Βόμβες μολότοφ εκτόξευσαν άγνωστοι εντός του ΑΠΘ κοντά στην κεντρική βιβλιοθήκη του ιδρύματος και χωρίς συγκεκριμένο στόχο, μετέδωσε το απόγευμα της ίδιας ημέρας το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο την Αστυνομία. Νωρίτερα, δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ αστυνομικές δυνάμεις και επί της οδού Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να καεί υπηρεσιακό δίκυκλο.

Προσήχθησαν επτά άτομα, τα οποία εξετάζονται για τη συμμετοχή τους στα παραπάνω περιστατικά, που έλαβαν χώρα πριν από τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, λίγο πριν από τις 8:00 το βράδυ.

Η ομάδα των συγκεκριμένων ατόμων, που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, ξεκίνησε να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ όταν έφθασε στη διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Ερμού. Οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν έκαναν χρήση χημικών, ενώ η ομάδα των ατόμων που εκτόξευσε τις βόμβες μολότοφ κινήθηκε προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ανέφερε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί δύο μαζικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα, για την επέτειο των 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και ακολούθησε πορεία προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, στη οδό Κορίνθου, και στη συνέχεια έγινε πορεία προς το ίδιο σημείο, δηλαδή το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...