1630
O Πολ Μέισον τα είχε πει στα ρεπορτάζ του. Τώρα, συνεχίζει με ένα ντοκιμαντέρ που επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις | youtube

Πολ Μέισον, o εικονογράφος των capital controls

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Δεκεμβρίου 2015, 20:11
O Πολ Μέισον τα είχε πει στα ρεπορτάζ του. Τώρα, συνεχίζει με ένα ντοκιμαντέρ που επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις
|youtube

Πολ Μέισον, o εικονογράφος των capital controls

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Δεκεμβρίου 2015, 20:11

Οι περισσότεροι, όταν ακούν τη λέξη «ντοκιμαντέρ», φέρνουν στο μυαλό τους εικόνες από τη φύση και την άγρια -όσο και αληθινή- ζωή της. Όμως, τίποτε δεν είναι πιο άγριο από τον ίδιο τον άνθρωπο και ειδικά ένα πολιτικό ον, ειδικά όταν έχει εμπλακεί σε καταστάσεις «ζούγκλας». Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πολ Μέισον, ο οικονομικός ρεπόρτερ του Channel 4, μαζί με τη Θεόπη Σκαρλάτου, σκηνοθέτη και δημοσιογράφο, δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ τους «#ThisIsACoup». Αυτή η πραγματικότητα που κατέγραψαν στο άρτια καταγεγραμμένο υλικό τους δεν αποτελεί «πραξικόπημα», όπως είναι η μετάφραση του τίτλου που έδωσαν στη δουλειά τους. Δημιουργεί συνθήκες… θερμοκηπίου στην ελληνική πολιτική σκηνή, αφού οι δηλώσεις και τα ντοκουμέντα που καταγράφονται προεξοφλούν σωρεία εξελίξεων. Μια σειρά από συνέπειες που, αυτή τη στιγμή, είναι απίθανο να προβλεφθούν.

Το σίγουρο, μέχρι τώρα, είναι πως το ντοκιμαντέρ «#ThisIsACoup -εμπνευσμένο από το hashtag που έγινε δεύτερο, παγκοσμίως, το βράδυ της 12ης Ιουλίου- περιλαμβάνει γεγονότα αδιαμφισβήτητα τα οποία ξεκινούν χρονικά ώρες πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου 2015. Φτάνουν, επίσης, μέχρι τις δραματικές ώρες της 12ης Ιουλίου – και όλα όσα ακολούθησαν. Να δούμε, όμως, μέχρι πού θα φτάσουν. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το ίδιο το ντοκιμαντέρ…

Λίγα λόγια για το έργο

Το πρώτο μέρος του έχει τίτλο το «ANGELA, SUCK OUR BALLS» («Ανγκελα, πάρε τα αρ@@#&! μας»). Κανείς μας δεν ξεχνά εκείνη τη συνέντευξη ενός διαδηλωτή στην Αθήνα που κρατούσε ένα πλακάτ με υβριστικά συνθήματα για τη γερμανίδα καγκελάριο! Στο ντοκιμαντέρ θυμόμαστε τι έγινε την 25η Ιανουαρίου 2015, εκείνη την αξέχαστη εκλογική βραδιά, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μετά, ακολουθεί η περίοδος της διαπραγμάτευσης και ο… «έντιμος συμβιβασμός, αφού προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις 17 ολόκληρων ωρών.

Το δεύτερο μέρος τού ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μίνι συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη. Εστιάζει στην περίοδο πριν από την καθυστέρηση πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ, τον Ιούνιο.

«Νομίζω πως είμαστε ίσως η μόνη χώρα που θα πληρώσουμε τους δανειστές μας με το αίμα μας», αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «Και είναι αλήθεια ότι έχουμε ήδη ξοδέψει την τελευταία ρευστότητά μας. Και είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση». Ενώ στην ερώτηση «πόσος χρόνος απομένει ακόμη;» απαντά: «Εξαρτάται. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Και κατά τη γνώμη μου θα είναι πολύ εύκολο να αποφασίσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και όχι το ομόλογο του ΔΝΤ».

«Νομίζω ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικός είναι γιατί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Δεν θα κάνουμε κάτι που θα μειώσει μισθούς και συντάξεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ντοκιμαντέρ.

Τα πλάνα και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που περιλαμβάνονται στο τρίτο μέρος –υπό τον τίτλο «ΟΧΙ – Η ελληνική λέξη για το No» είναι αποκαλυπτικά του παρασκηνίου που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών. Με απλά ελληνικά, (και) «εδώ υπάρχει ψωμί»: Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ουσιαστικά, λέει ότι είχε προβλέψει το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών εκείνες τις δύσκολες ημέρες του Ιουνίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τις δραματικές ώρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα στις 26 Ιουνίου. Λέει, λοιπόν, ότι ενώ περίμενε να κατεβάσουν ρολά οι τράπεζες την Τρίτη τελικά έπεσε έξω μία ημέρα, αφού έκλεισαν τη Δευτέρα, 29 του μήνα.

Και γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, αφού, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τη μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης είχε μιλήσει στην εκπομπή του Πολ Μέισον, στο Chanel 4: «Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής», λέει στην αρχή της εκπομπής-ντοκιμαντέρ ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Είστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;» τον ρωτά ο Μέισον. «Φυσικά και όχι. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα», απάντησε ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Cut…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, θέλησε να απαντήσει στη δημοσιοποίηση του βίντεο, μέσω twitter

«Ή θα παραδοθείτε ή θα πεθάνετε». Αυτός είναι ο τίτλος του τέταρτου μέρους του ντοκιμαντέρ που καλύπτει την περίοδο της διαπραγμάτευσης από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και μετά.

Στην ερώτηση του Πολ Μέισον γιατί εκείνη τη βραδιά στις Βρυξέλλες δεν τα… βρόντηξε, δεδομένης της στήριξης του κόσμου, ο έλληνας Πρωθυπουργός απαντά πως επέλεξε να μη γίνει ήρωας της μιας βραδιάς, καθώς μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. «Τι διαφορετικό θα κάνατε τώρα;», ρώτησε ο βρετανός δημοσιογράφος. «Χάσαμε χρόνο», απαντά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως η χώρα έφθασε στο σημείο που χρειαζόταν επειγόντως χρήματα. «Αν ξέραμε πώς θα εξελιχθεί, ίσως παίρναμε πιο γενναίες αποφάσεις, από την αρχή», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν τελειώσατε την τρόικα» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Ναι, αυτό είναι γεγονός» είπε ο Πρωθυπουργός και απέδωσε τη σκληρή στάση των δανειστών στην επιθυμία τους να αποφύγουν ένα ντόμινο σε όλη την Ευρώπη. «Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας, αλλά απέτυχε», σχολιάζει ο Πολ Μέισον.

Αμέσως μετά ακολουθούν ασπρόμαυρα πλάνα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να παλεύεις. Δεν πρέπει ποτέ να πιστεύεις ότι ο διέξοδος από τη λιτότητα και η διέξοδος από τις επιθέσεις στη δημοκρατία είναι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup. Η διέξοδος είναι στην κοινωνία με το λαό», αναφέρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ενιωσα σαν η γη να εξαφανίστηκε κάτω από τα πόδια μου. Ενιωσα μια απίστευτη λύπη και το αίσθημα ότι προδόθηκε το 62% των Ελλήνων», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Ένιωσα ότι τους προδώσαμε και δεν νομίζω ότι είχαμε το ιστορικό δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο», προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

maxresdefault3

#ThisIsaCoup – The day after

Προδωμένος, αντίστοιχα, νιώθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδωσε λοιπόν δέσμευση ότι – εάν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ- ο Βαρουφάκης και οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις τράπεζες θα διερευνηθούν από εξεταστική επιτροπή. Η τοποθέτησή του ήρθε και αυτή αμέσως μετά το #ThisIsaCoup, με δήλωσή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ σημειώνει ότι ήδη πριν από το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον είχε μιλήσει για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην οποία οδήγησε η επιβολή capital controls. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ειδική μνεία σε άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη τον Απρίλιο του 2013, με τίτλο «Να αφελληνιστούν», το οποίο αναφέρεται στις τράπεζες και σημειώνει ότι σε αυτό ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές, δηλαδή να αφελληνιστούν άμεσα, γιατί έτσι θα μείνουν εκτός νυμφώνος η διαπλοκή ελλήνων πολιτικών με έλληνες τραπεζίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με εμένα πρόεδρο της ΝΔ αυτά δεν θα ξεχαστούν. Εγγυώμαι ότι θα διερευνηθούν από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής, η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσο η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου. Και, βέβαια, να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Πριν από 10 μέρες, σε συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, είχε μιλήσει η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο το πώς δημιουργήθηκε η κρίση. H κυρία Γεννηματά προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το «πώς φθάσαμε στα μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, πώς ξαναφθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών». Είπε χαρακτηριστικά: «Oλα στο φως. Από το 2001 που μπήκαμε επισήμως στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Οι εκβιασμοί δεν περνούν σε εμάς».

Ωστόσο η κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική επισπεύστηκε την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, ακριβώς λόγω της τηλεοπτικης επικαιρότητας και των όσων ακούγονται στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον.

Αντίστοιχα, πριν από μια εβδομάδα, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, σε δύο χρόνια θα έχουν χαθεί 18 δισ. ευρώ ενώ η ανεργία στο τέλος του 2016 θα αυξηθεί στο 25,8%, από 19,5% που ήταν οι προβλέψεις όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. «Για όλα αυτά δεν θα έπρεπε να κάνουμε μια Εξεταστική Επιτροπή για να δούμε γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε την οικονομία στη σημερινή κατάσταση;» αναρωτήθηκε.

0

Το αν θα μπουν κι άλλα κόμματα στην… κούρσα της Εξεταστικής – είτε γενικώς περί Οικονομίας και Κρίσης είτε προσωποποιώντας τις ευθύνες, όπως έκανε ανήμερα τα Χριστούγεννα ο κ. Μητσοτάκης – είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Όπως, επίσης, θα φανεί το αν όντως έφταιγε ο κ. Βαρουφάκης επειδή έπραξε συνειδητά ή αν έκανε λάθος χειρισμούς επειδή αυτό πίστευε. Αναφορικά, πάντως, με την τελευταία «τρικυμία» που περάσαμε στην Ελλάδα, ίσως όλα έγιναν επειδή οι περισσότεροι εξ ημών και υμών ξεκινήσαμε να πιστεύουμε λάθος «δεδομένα». Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα πιο δύσμορφα διλήμματα. Ο βρετανός δημοσιογράφος τονίζει σε κάποιο άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ του: «Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα ψηφίζοντας εναντίον της. Η Ευρώπη τούς έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας».

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ ζεις ξανά τα όσα έγιναν, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Το στομάχι σφίγγεται πάλι – το σώμα, βλέπεις, δεν ξεχνά τα όσα έχει περάσει. Το ζήτημα εστιάζεται στο ότι όλα αυτά που αναφέρει το ντοκιμαντέρ αποτελούν παρελθόν, αλλά -όπως φαίνεται- θα συνεχίσουν να υφίστανται ως κομμάτι του μέλλοντός μας. Η εν λόγω ιστορία δεν θα τελειώσει ποτέ και ίσως δούμε ακόμα πιο δυναμικές εξελίξεις.

Και μη χτυπάς ξύλο, προληπτικά, τώρα που τα διαβάζεις όλα αυτά. Αλλωστε, τα περισσότερα εδώλια είναι ξύλινα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...