345
|

“Το κορίτσι που εξαφανίστηκε”, Τζίλιαν Φλίν (Μεταίχμιο)

Avatar Κατερίνα Γκίκα 21 Ιουλίου 2012, 08:06

“Το κορίτσι που εξαφανίστηκε”, Τζίλιαν Φλίν (Μεταίχμιο)

Avatar Κατερίνα Γκίκα 21 Ιουλίου 2012, 08:06

Η Τζίλιαν Φλίν  έχασε την δουλειά της ως δημοσιογράφος μαζί με άλλους συναδέλφους της όταν ξέσπασε η κρίση στις ΗΠΑ ( 2008). Εκείνη τη περίοδο ξεκίνησε να γράφει το «κορίτσι που εξαφανίστηκε», επηρεασμένη πλήρως από την ατμόσφαιρα της εποχής. Της εποχής που οι αξίες καταρρέουν σαν τα «μολυσμένα» ομόλογα. «Γραφιάδες» που έμειναν χωρίς δουλειά λόγω κρίσης  είναι και οι δυο κεντρικοί ήρωες της ιστορίας της. Ό,τι καλύτερο για την πρώτη εβδομάδα των διακοπών ιδίως αν έχεις …εξαφανιστεί, χωρίς ακόμα να έχεις πληρωθεί από την δουλειά σου. Το παίρνεις στην παραλία, στρώνεις την πετσέτα σου στην άμμο και δεν έχεις καν κέφι να το διακόψεις για να πας μέχρι το  beach bar, παρά μόνο για να ρίξεις μια βουτιά και μετά να… “βουτήξεις” ξανά στις σελίδες του. «Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;» αναρωτιέσαι πίνοντας μια γουλιά καφέ από το θερμός που έχεις μαζί σου και ευελπιστείς να δώσουν την απάντηση οι ήρωες του μυθιστορήματος που κρατάς στα χέρια σου. Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο ένοχος; Και ψάχνεις να βρεις την απάντηση. Νουμερό ένα ύποπτος ο σύζυγος. Οπότε αν δεν έχεις αισθάνεσαι τυχερή.

Οι αποκαλύψεις έρχονται η μία μετά την άλλη όχι για να ξεδιαλύνουν το μυστήριο αλλά για να ενισχύσουν το σασπένς. Μια ιστορία που διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη που είχε στηριχθεί οικονομικά σε ένα εμπορικό κέντρο, το οποίο κατέρευσε. Η Έιμι και ο Νίκ είναι ζευγάρι. Θα λέγε κανείς ότι έδειχνε το τέλειο ζευγάρι. Το «κοριτσίστικο» ημερολόγιο και το πιαχνίδι του χαμένου θησαυρού είναι ένα μέρος του «τέλειου» σεναρίου. Η δήθεν τέλεια εικόνα για τον «δήθεν» τέλειο άνδρα, την «δήθεν» τέλεια γυναίκα και την « δήθεν» τέλεια  σχέση, αρχίζει όμως  να κλονίζεται, όταν ξεσπά η «καταιγίδα» της κρίσης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου στην Αμερική και βρίσκεται στην κορυφή των μπέστ σέλερ των  New York Times. Είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Φλιν. Τα δύο προηγούμενα μυθιστηρήματά της «Αιχμηρά αντικείμενα» και «Σκοτεινός τόπος» έχουν πάρει τον δρόμο της μεγάλης οθόνης. Με κινηματογραφικούς ρυθμούς εκτυλίσσεται η πλοκή και στο «κορίτσι που εξαφανίστηκε» που σε γραπώνει από την πρώτη  μέχρι την 563η  σελίδα.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News