350
|

Δεν έχεις τσίπα, Γιάνη

Δεν έχεις τσίπα, Γιάνη

Η κρυφή ατζέντα του νάρκισσου, για επιστροφή στη δραχμή, παρ' ολίγο να πετύχει τον στόχο της. Απ' ό,τι όλα δείχνουν πια, η δημιουργική του ασάφεια είχε σκοπό να κάνει την καθημερινότητα των πολιτών ακόμα δυσκολότερη απ' ό,τι είναι τώρα καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερο μίσος προς τους δανειστές, ώστε μια έξοδος από το ευρώ να ήταν πια ανακούφιση για τους περισσότερους Έλληνες. Έκανε όμως λάθος εκτίμηση χρόνου γιατί η χώρα αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στην πτώση και οι Έλληνες ήπιοι και προσαρμοστικοί. Ο κ. Τσίπρας αφού συνειδητοποίησε (έστω και αργά) ότι ο φίλος του που τον εμπιστευόταν στα οικονομικά θέματα είχε κρυφούς στόχους για επιστροφή στη δραχμή, τον απομάκρυνε με αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση προχωρώντας στο δικό του δρόμο που κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές. Μια σκληρή συμφωνία που μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χάρη και στην κοινοβουλευτική στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου (Ν.Δ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).      

Ο κ. Τσίπρας είναι εύκολο να πείσει και τον πιο δύσκολο ακροατή. Με τη ρητορική και την αγαθή του παιδική φυσική παρουσία καθησυχάζει το πλήθος. Το μεγάλο του μειονέκτημα όμως είναι οι ρηχές έως και ανύπαρκτες οικονομικές του γνώσεις. Το ακριβώς αντίθετο από τον λαοπλάνο και καθηγητή των Οικονομικών Ανδρέα (που ηθελημένα άνοιξε την κάνουλα προς όλους οδηγώντας τη χώρα στην αντίστροφη μέτρηση).

Ο Γιάνης, ο άλλοτε φίλος και συνοδοιπόρος του πρωθυπουργού, μέχρι πριν λίγες ημέρες, παραδίδοντας στον κ. Τσακαλώτο μάς διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σαν απλός βουλευτής στο Κοινοβούλιο. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι λέει ψέματα. Άλλα μεγαλεία ονειρεύεται. Σκοπός του ήταν και είναι να γίνει αναγνωρίσιμος στην υφήλιο -όπως η Κόκα Κόλα- να διευρύνει το ακροατήριό του διεθνώς, να αυξήσει τις απολαβές του στο μάξιμουμ και να εγκαταλείψει το σαπιοκάραβο. Το ότι θα μείνει βουλευτής μην σας μπερδεύει. Θα παραμείνει ενεργός στην πολιτική όσο καιρό χρειαστεί για να προστατευτεί από την ανθεκτική ασπίδα της βουλευτικής ασυλίας, σε περίπτωση που κάποιοι εξαγριωμένοι συμπολίτες του θα θελήσουν να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Μην μπερδεύεστε, ο Γιάνης εκτός από τζάμπα μάγκας «είναι πονηρός και αυτά που λέει μην τα τρως».

(Ακούστε τον Γιάνη Βαρουφάκη να μιλάει για το βράδυ του δημοψηφίσματος. Συνέντευξη στα αγγλικά)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News