429
Ο Σου Τζι Τσιού καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον | EPA/ CreativeProtagon

Ποιος… σύντροφος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 12:40
Ο Σου Τζι Τσιού καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον
| EPA/ CreativeProtagon

Ποιος… σύντροφος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 12:40

Φορώντας casual ρούχα, χαμογελώντας πολύ και έχοντας τέλεια αμερικανική προφορά, ο Σου Τζι Τσιού, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, απευθύνεται μέσω βίντεο στους αμερικανούς χρήστες του προϊόντος του και με έναν αέρα α λα Silicon Valley προσπαθεί να τους καθησυχάσει. Θέλει να εκφράσει τη διεθνή ψυχή της εταιρείας, έγραψε η Corriere della Sera, ώστε να διαλύσει τυχόν φόβους περί διακινδύνευσης της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Γεια σε όλους, είναι ο Σου εδώ!» είναι ο μόνιμος χαιρετισμός του στα βίντεο. Με αυτά υποτίθεται ότι απαντά στις κατηγορίες του Λευκού Οίκου και στον νόμο που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε στις 24 Απριλίου και αφορά τον αποκλεισμό του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν πωληθεί σε αμερικανική εταιρεία.

«Μην ανησυχείτε, δεν πάμε πουθενά» διαβεβαίωσε το κοινό του ο Τσιού στην τελευταία ανάρτησή του.

«Μην κάνετε λάθος ερμηνεία, πρόκειται όντως για απαγόρευση. Απαγόρευση για το TikTok, για εσάς, για τη φωνή σας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία σας στο δικαστήριο» είπε, προεξοφλώντας την έφεση με επίκληση της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης.

Κατά το παρελθόν ο Τσιού κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ακριβώς λόγω των αμερικανικών υπονοιών πως το Πεκίνο ελέγχει το TikTok. Εκεί δήλωσε ότι «ουδείς ελέγχει το κοινωνικό δίκτυό μας», ωστόσο μάλλον δεν έπεισε, με αποτέλεσμα να φθάσουν τα πράγματα στον νόμο περί απαγόρευσης. Τώρα έχει αλλάξει την τακτική του και προσπαθεί να περάσει ως «γκουρού της τεχνολογίας». Τον Τσιού «ακολουθούν» περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Τσιού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2023 (EPA/Michel Euler)

Γεννημένος στη Σιγκαπούρη το 1983, ο Τσιού είναι επιχειρηματίας με διεθνές εκτόπισμα. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και στο Χάρβαρντ, ενώ έκανε την πρακτική του σε μια startup εταιρεία μεν, ωστόσο με λαμπρό όνομα στη συνέχεια, το Facebook. Δούλεψε στην Goldman Sachs του Λονδίνου και κατόπιν μετακόμισε στην Κίνα, πρώτα στην εταιρεία Xiaomi και ύστερα στην ByteDance, που έχει κεντρικά γραφεία στο Πεκίνο αλλά εδρεύει στα παραδεισένια από φορολογικής απόψεως νησιά Κέιμαν. Διευθύνων σύμβουλος του TikTok ο Τσιού έγινε το 2021.

Δεν μοιάζουν τα αδελφάκια

Στην Κίνα δεν υπάρχει TikTok. Η αντίστοιχη και πανομοιότυπη πλατφόρμα ονομάζεται Douyin. TikTok και Douyin ανήκουν αμφότερα στην ByteDance. Σε ό,τι αφορά το Douyin, το Κόμμα σίγουρα κάνει παιχνίδι στο περιεχόμενο. Ομως για το TikTok, δηλαδή για την πλατφόρμα της Δύσης, η ByteDance αρνείται μετά βδελυγμίας ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από πλευράς συντρόφων. Οι γνωρίζοντες λένε ότι τα δυο αδελφάκια δεν μοιάζουν και τόσο: η κινεζική πλατφόρμα έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ στη διεθνή, την οποία απολαμβάνουν μόνο οι Δυτικοί, το περιεχόμενο είναι πολύ χαμηλής ποιότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...