931
Πρόκειται, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, για την «αρχή μιας προσπάθειας που πιστεύουμε ότι θα καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα με τη συνεργασία όλων μας. Και σήμερα βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι» | INTIMEnews

Πισωπεταλιά Ιερώνυμου: Αλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση συμφωνίας

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 14:50
Πρόκειται, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, για την «αρχή μιας προσπάθειας που πιστεύουμε ότι θα καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα με τη συνεργασία όλων μας. Και σήμερα βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι»
|INTIMEnews

Πισωπεταλιά Ιερώνυμου: Αλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση συμφωνίας

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 14:50

Ενα βήμα πίσω στο «done deal» με τον Πρωθυπουργό για το σύνολο των θεμάτων Κράτους – Εκκλησίας έκανε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των κληρικών για το κοινό ανακοινωθέν της Τρίτης, υποχρεώθηκε να διευκρινίσει πως είναι «άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να καθησυχάσει όσους εξεγέρθησαν εναντίον του για τη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι αυτό που έγινε στο Μαξίμου δεν ήταν παρά η ανακοίνωση ότι «έχουμε μια καλή πρόθεση να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα».

Κάνοντας και πάλι ειδική αναφορά στην «καλή διάθεση της Πολιτείας» για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος διαβεβαιώσε πως ό,τι και αν γίνει, «θα το κάνουμε μαζί» και «δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».

«Ο,τι θα κάνουμε, πώς θα γίνει το ταμείο, οι λεπτομέρειες, θα είναι μέσα οι ιερείς. Και χωρίς να είμαστε σύμφωνοι με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι των ιερέων μόνο, των αρχιερέων, αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, το κάνουμε για να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα επιτέλους», ανέφερε για τη συμφωνία..

Για μία ακόμη φορά, τέλος, χαρακτήρισε «παραμύθι» τα περί μεγάλου πλούτου της Εκκλησίας που κάθεται κάπου κρυμμένος, χρησιμοποιώντας ξανά την παρομοίωση με το κάρβουνο:

«Πλούτος σαν κάρβουνο που είναι κάπου πεταμένο και τον παίρνει όποιος θέλει, ναι. Πλούτος όμως που αξιοποιείται, δεν υπάρχει. Ερχόμαστε λοιπόν να τακτοποιήσουμε αυτό το πράγμα», σημείωσε για να διαβεβαιώσει εκ νέου:

«Δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε ένα σημείο που, όπως θα το ήθελαν οι ιερείς, και όπως θα διαμορφωθεί, τι ανάγκες θα υπάρχουν και όλα θα αποβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας και για το συμφέρον όλου του λαού μας και επομένως του καθενός από εμάς«.

Οπως έγινε γνωστό, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την Ιεραρχία. Ακόμη δεν έχει γνωστό πότε θα γίνει η συνεδρίασή της, ενώ ερωτηθείς σχετικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρκέστηκε να πει πως δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από τις γιορτές.

Ο κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε και για τις «σκληρές» δηλώσεις εναντίον, όπως αυτή του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, περί προδοσίας.

«Ποια είναι η προδοσία;«, διερωτήθηκε. «Από τη μια πλευρά μας λέτε ότι είμαστε πάμπλουτοι και από την άλλη όταν μας ζητάει κάποιος κάτι λέμε δεν έχουμε να σας δώσουμε. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Δεν κοροϊδευόμαστε όταν βλέπουμε ότι μια περιουσία τεράστια είναι ένα νεκρό σημείο; Ένα κάρβουνο που δεν δίνει τίποτα; Αλλά δίνει κάθε φορά την ευκαιρία σε μερικούς που είναι έξυπνοι να μπαίνουν και να τα καταπατούν; Επιτέλους το κατάλαβαν, ότι πρέπει να βάλουμε μια σειρά«.

Ερώτηση δέχθηκε επίσης για τον όρο της ουδετερότητας που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός. «Έδωσε απάντηση ο ίδιος», απάντησε. «Το κράτος είναι ο εγγυητής για όλους τους Έλληνες και ο κάθε Έλληνας θρησκεύει με το δικό του τρόπο. Δεν μπορεί το κράτος να είναι αστυνόμος για τον καθένα. Πρέπει μερικά πράγματα να τα καταλάβουμε».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την «αρχή μιας προσπάθειας που πιστεύουμε ότι θα καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα με τη συνεργασία όλων μας. Και σήμερα βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι».

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ

Στην επίσημη ανακοίνωσή της  για τις τελευταίες εξελίξεις η Ιερά Σύνοδος αναφέρει τα εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», 
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», 
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», 
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Προβληματισμός και δυσφορία στο Φανάρι

Στο Φανάρι οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου έγιναν δεκτές με έκδηλο προβληματισμό και κατά ορισμένες πληροφορίες, δυσφορία, καθώς όπως άφησαν να εννοηθεί δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση από τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμφωνία.

«Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Παναγιώτατος θα ενημερώσει την Ιερά και Αγία Σύνοδο, η οποία συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου και η οποία θα τοποθετηθεί επί αυτού», ανέφεραν πηγές του Φαναρίου, αφήνοντας σαφέστατη αιχμή για ελλιπή ενημέρωση από πλευράς του Αρχιεπισκόπου.

Η δυσφορία αυτή πηγάζει εκ του γεγονότος ότι τόσο η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης, όσο και οι εκκλησιαστικές Επαρχίες της Δωδεκανήσου, δηλαδή οι πέντε Μητροπόλεις Δωδεκανήσου – α) Ρόδου, β) Κω και Νισύρου, γ) Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, δ) Καρπάθου και Κάσου, ε) Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, μετά της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου-  υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οπότε παραμένει ασαφές κατά πόσο δεσμεύονται από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...