261
Ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ιδιαίτερη προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής |

Πέθανε ο μουσικός Χριστόδουλος Χάλαρης

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 22:00
Ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ιδιαίτερη προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής |

Πέθανε ο μουσικός Χριστόδουλος Χάλαρης

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 22:00

Σε ηλικία 72 ετών απεβίωσε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου ο εκλεκτός συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την ηχογράφηση έργων της βυζαντινής κοσμικής μουσικής.

Υπήρξε μελετητής της βυζαντινής μουσικής αλλά και κατασκευαστής παραδοσιακών οργάνων.

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης μεγάλωσε σε κρητική οικογένεια παραδοσιακών μουσικών. Ελαβε μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον Απόστολο Βαλληνδρά, και από το 1964 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε μαθηματικά, κυβερνητική και μουσικό αυτοματισμό στην École Pratique des Hautes Etudes. Το 1969 επέστρεψε  Ελλάδα και άρχισε να ερευνά σε βάθος τη βυζαντινή μουσική. Η διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Βενσέν είχε ως θέμα τη δομική ανάλυση της βυζαντινής μουσικής. Από το 1970 ήταν μέλος του Κέντρου Μαθηματικών Σπουδών Μουσικού Αυτοματισμού, των Παρισίων.

Στην Ελλάδα, ίδρυσε την «Ορχήστρα παλαιών παραδοσιακών και πρωτότυπων Οργάνων» και παρουσίασε την κοσμική (μη εκκλησιαστική) βυζαντινή μουσική.

Τη δεκαετία του 1980 δημιούργησε τη δισκογραφική εταιρεία «Οrata» η οποία έχει στον κατάλογό της σημαντικά έργα της βυζαντινής περιόδου, ηχογραφημένα υπό την εποπτεία του. Στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε Μουσείο αρχαίων και βυζαντινών οργάνων, τα οποία κατασκεύασε με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια μέσα από τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές.

Επίσης ο Χριστόδουλος Χάλαρης άφησε το καλλιτεχνικό στίγμα του σε μια αξιόλογη σειρά κύκλων τραγουδιών τη δεκαετία του 1970 («Τροπικός της Παρθένου», «Ακολουθία», «Δροσουλίτες», «Ερωτόκριτος», κ.ά.). Εργάστηκε και για το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς έχει γράψει τη μουσική στις ταινίες «Μεγαλέξανδρος» του Αγγελόπουλου (1979) και «Φωτογραφία» του Παπατάκη (1986). Ηχογράφησε δίσκους βυζαντινής, μεταβυζαντινής, αρχαίας ελληνικής και ιδιωματικής δημοτικής μουσικής, καθώς και μονογραφίες παραδοσιακής μουσικής. Τιμήθηκε για το έργο του «Ρωμανός ο Μελωδός» με το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1978).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...