599
| ΙΝΤΙΜΕnews

Πελώνη: Οι πέντε ζώνες άμυνας για τον τουρισμό απέναντι στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 13:46

Πελώνη: Οι πέντε ζώνες άμυνας για τον τουρισμό απέναντι στην πανδημία

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 13:46

Την ανάγκη τήρησης και σεβασμού των μέτρων από όλους, ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις στη χώρα, υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Είναι ταυτόχρονα ανάγκη», είπε η εκπρόσωπος, «να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και –πάνω από όλα– να σπεύσουμε για εμβολιασμό. Να ενημερώσουμε όσους διστάζουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να γίνει κοινή πεποίθηση ότι αυτή είναι η ασπίδα για την προστασία μας και την επανάκτηση της ελευθερίας μας. Οτι, με αυτό το όπλο, θα νικήσουμε τον ιό. Και το όπλο αυτό κανένας δεν πρέπει να το στερηθεί. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας».

Ηδη, τόνισε, έχουν γίνει περίπου 4.300.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.550.000 συμπολίτες μας και το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων, σημείωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είμαστε τώρα στην επόμενη φάση. Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Οι πέντε ζώνες άμυνας

Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ για το άνοιγμα του τουρισμού δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες άμυνας:

– Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.  Από την 1η Ιουνίου  θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.

– Η δεύτερη ζώνη –και πάλι στις πύλες εισόδου– αφορά τη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.

– Η τρίτη αφορά τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.

– Η τέταρτη αφορά την εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες  στον τουρισμό.

– Και η πέμπτη, την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Κοινός στόχος τώρα», υπογράμμισε η κυρία Πελώνη, «είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε. Έτσι ώστε να ακολουθήσουν, με ασφάλεια και χωρίς κανένα πισωγύρισμα, τα επόμενα. Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας».

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καραδοκεί. Και γι’ αυτό –όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί– οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας: Να φοράμε τη μάσκα, να κρατάτε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση.  Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας.

Οπως εκανε γνωστό, τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο, σε  72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Και ήδη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους.

«Θα είμαστε», όπως τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία, η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολύ περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα, ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο. Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News