437
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2012 | Reuters

«Πειραματόζωα» έγιναν 91 βρετανοί αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 17:52
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2012
|Reuters

«Πειραματόζωα» έγιναν 91 βρετανοί αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 17:52

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη της εφημερίδας «Mail on Sunday», ότι 91 αθλητές διαφόρων αθλημάτων, όλοι τους από την Ολυμπιακή Ομάδα της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν ως «πειραματόζωα» πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, συμμετέχοντας σε ένα πειραματικό «πρόγραμμα χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής» που γειτνίαζε επικίνδυνα με το ντόπινγκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους αθλητές αυτούς χορηγήθηκε ένα ενεργειακό ποτό με την κωδική ονομασία «DeltaG», το οποίο περιείχε σε συνθετική μορφή κετόνες, που είναι ένα οξύ που παράγεται από τον οργανισμό.

Το ποτό που τους χορηγήθηκε, όπως λένε πολλοί, αποκαλείται το «φάρμακο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων».

Η ουσία αυτή, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρισκόταν τότε στο αρχικό στάδιο πειραμάτων και τελικά κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 2018.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα της «Mail on Sunday», περίπου το 40% των αθλητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασε παρενέργειες, κυρίως εμετούς και εντερικές διαταραχές.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για 28 άτομα που σταμάτησαν να παίρνουν την ουσία για αυτόν τον λόγο, ενώ στην πορεία, άλλα 24 βγήκαν από το πρόγραμμα, επειδή πίστευαν ότι η ουσία δεν ήταν καθόλου επωφελής για αυτούς.

Η ανώτατη αθλητική αρχή της Μεγάλης Βρετανίας (UK Sport), δεν διέψευσε το ρεπορτάζ και αρκέστηκε να τονίσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην έκφραση «πειραματόζωα».

Επισημαίνει παράλληλα, ότι πριν προχωρήσει στη χορήγηση του επίμαχου συμπληρώματος στους αθλητές, ζήτησε τη γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ουσία αυτή δεν περιλαμβανόταν στη λίστα απαγορευμένων ουσιών του 2011.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο UK Sport, προκειμένου να έχει… τα νώτα του καλυμμένα, «έδωσε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ένα έγγραφο που δήλωνε ότι ο οργανισμός δεν εγγυάται, υπόσχεται ή διαβεβαιώνει με κανένα τρόπο πως η χρήση του συγκεκριμένου ποτού έρχεται σε αντίθεση με τον παγκόσμιο κώδικα αντι-ντόπινγκ».

Με απλά λόγια, αν ένας αθλητής πιανόταν «ντοπέ», ο UK Sport αποποιούνταν πλήρως των ευθυνών του και όλο το σφάλμα θα ανήκε στον αθλητή που πήρε το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Και όλα αυτά συνέβησαν την ίδια στιγμή που ο UK Sport προσέγγισε για το λόγο αυτό την WADA λαμβάνοντας από εκείνην την σύσταση ότι «οι κετόνες δεν θεωρούνται απαγορευμένες επί του παρόντος, αλλά η WADA διατηρεί το δικαίωμά της να επανεξετάσει την κατάσταση αυτή».

Επίσης, η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για μια τελική συμφωνία-έγγραφο που υπέγραψαν οι αθλητές και αναφέρει ότι «ως μέρος της συμφωνίας μου για συμμετοχή [στο πρόγραμμα αυτό], αποδέχομαι ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία μου λόγω της άσκησης και της κατανάλωσης του συμπληρώματος κετόνης. Αποδέχομαι ότι δεν δύναμαι να ζητήσω στο μέλλον την οιαδήποτε ευθύνη από αυτούς που εκτελούν ή συνδέονται με αυτό το πρόγραμμα ή τα αντίστοιχα ινστιτούτα, ενώσεις και επιχειρήσεις τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...