844
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 | ERT/WebTV

Παπανδρέου: Χαρισματικός και συμπαθής ο Τσίπρας – τα λέμε μετά τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 09:36
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1
|ERT/WebTV

Παπανδρέου: Χαρισματικός και συμπαθής ο Τσίπρας – τα λέμε μετά τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 09:36

«Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Καραμανλή. Συμπαθής είναι».

«Και ο κ. Τσίπρας συμπαθής είναι. Και χαρισματικός».

Αν κάποιοι ήθελαν να βρουν τίτλους στη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Πέμπτης θα μπορούσαν να αρκεστούν στις παραπάνω φράσεις του. Αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός, μιλώντας επί σχεδόν δύο (!) ώρες στην εκπομπή «Focus» και στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, με φόντο την Ακρόπολη, είπε πολλά περισσότερα.

Μίλησε για την Ευρώπη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, για τους υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο, για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και βεβαίως για την Κεντροαριστερά, όπου διεκδικεί εμφανώς πλέον έναν σημαίνοντα ρόλο.

Ξεχωριστή πολιτική σημασία έχει ότι ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε άπαξ και δια παντός τα της πολυδιαφημισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, γειώνοντας το φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει μόνο πάνω σε βαθιές αλλαγές για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει τέτοια διάθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να είχε απευθυνθεί στην Κεντροαριστερά την πρόσκληση για συνεργασία για προοδευτικές αλλαγές το 2015. «Να πει ότι “εσάς θέλω να κυβερνήσω για να κάνουμε αλλαγές προοδευτικές”… Αντ’ αυτού επέλεξε συνειδητά να συμμαχήσει με την άκρα δεξιά» είπε και έκανε μάλιστα λόγο για υπόγειες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον λεγόμενο «καραμανλισμό», θυμίζοντας την προώθηση του Προκόπη Παυλόπουλου για ΠτΔ, την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και τη συνεργασία με τους Ανεξ. Ελληνες.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως είναι «επιφανειακή» η πρόταση συνεργασίας που έκανε ο κ. Τσίπρας αν δεν υπάρξει συμφωνία ποια είναι τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα βαθιά στη κρίση και στις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν από δω και πέρα. «Ο διάλογος πρέπει να έχει στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας , να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος κι όχι μόνο για την αντιμετώπιση τη ακροδεξιάς», είπε ο κ. Παπανδρέου παραπέμποντας πάντως για περαιτέρω διαβούλευση μετά τις εκλογές.

Επεσήμανε πάντως ότι «πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ του ’81» και ασκώντας αυστηρή κριτική στον κ. Τσίπρα τόνισε πως αντί να φτιάξει το κράτος υπέρ του πολίτη έδειξε τη δίψα για την εξουσία.

Χαρακτήρισε πάντως, τον Πρωθυπουργό «συμπαθή ως άνθρωπο».

«Σε προσωπική βάση δεν έχω κακή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα», είπε και υπενθύμισε ότι σε εθνικά θέματα πάντα επεδίωκε τη συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση. Προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι «χαρισματικός ως προσωπικότητα», αλλά ανέφερε ότι έχει διαφορές με την πολιτική του. «Μακάρι να μετεξελιχθεί», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Για να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος, πάντα μετά τις εκλογές, πρέπει να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και να ξεφύγουμε από μια λογική απλώς πώς ξανά θα πάρουμε την εξουσία», εξήγησε.

«Επιτέλους σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αναδειχθούν δυνάμεις ιδίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς που δεν θα πρέπει να έχουν στόχο την εξουσία αλλά την αλλαγή δομών στη χώρα», τόνισε.

Στα εσωκομματικά, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενίσχυση της ενότητας του ΚΙΝΑΛ στο επικείμενο συνέδριο, ενώ υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει η δύναμη αναφοράς για τη προοδευτική παράταξη και επιδίωξή του είναι διαμορφώσει μια καθαρή ηγεμονική πολιτική πρόταση για τη χώρα λέγοντας ότι η Δεξιά παραμένει στρατηγικός αντίπαλος του.

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;

Οταν ρωτήθηκε για το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ» καθώς πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς (μεταξύ αυτών και ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου) έχουν ζητήσει την επαναφορά του τίτλου και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «νοσταλγία» και τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ είναι δείγμα υγείας για τη προοδευτική παράταξη. Υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να μένουμε στα σύμβολα γιατί μπορεί να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση.

«Οι ιδέες και αξίες του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδειχθούν και πάλι», σημείωσε, πάντως.

«Ας μείνουμε στην ουσία, τα σύμβολα θα τα βρούμε» προσέθεσε, αλλά παρέπεμψε στη δήλωση της κυρίας Γεννηματά που έχει πει ότι η επαναφορά των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι στην ατζέντα του συνεδρίου».

«Συμπαθέστατος ο Καραμανλής»

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την κυβερνητική του θητεία λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το Καστελόριζο ήταν νομοτέλεια μετά την αποτυχημένη, εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Καραμανλή. Συμπαθέστατος είναι ο άνθρωπος. Την πολιτική του κατακρίνω. Και κατακρίνω  όσους προσπαθούν ακόμα και σήμερα να συγκαλύψουν αυτήν την πολιτική. Παραδείγματος χάριν ακόμα κυνηγιέται ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που προσπάθησε να κάνει τη δουλειά του, να αν αναδείξει ποια είναι τα πραγματικά ελλείμματα της χώρας».

Εκανε λόγο για τεράστια δάνεια που πήρε η κυβέρνηση Καραμανλή και δεν ήταν παραγωγικά. Απλώς σπαταλήθηκαν, «μέσα από τη διαφθορά αν θέλετε, μέσα από την κακή διαχείριση, μέσα από το να “ταΐσουμε τους φίλους μας”»… 

Ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι μόνο οι επιτροπές που είχε φτιάξει η κυβέρνηση Καραμανλή κόστισαν 1 δισ. ευρώ! «Ενα δισ. τον χρόνο για διάφορους τους οποίους διορίζανε στις επιτροπές», είπε χαρακτηριστικά.

Και σε άλλο σημείο τόνισε: «Σηκώσαμε βάρος που δεν μας αναλογούσε στη κρίση. Βάλαμε τη χώρα πάνω από το κόμμα. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις . Έχουμε εμπειρία, λύσεις και βούληση να συγκρουστούμε με ο,τι προκάλεσε τη κρίση», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...