266
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε εκδήλωση το 2011 | EPA/ALEXEY NIKOLSKY MANDATORY CREDIT / RIA NOVOSTI

«Παιδί για τα θελήματα του Πούτιν» χαρακτηρίζει τον Σρέντερ ο Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 16:53
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε εκδήλωση το 2011
|EPA/ALEXEY NIKOLSKY MANDATORY CREDIT / RIA NOVOSTI

«Παιδί για τα θελήματα του Πούτιν» χαρακτηρίζει τον Σρέντερ ο Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 16:53

Οι εξαιρετικά στενές σχέσεις του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ με το Κρεμλίνο -και τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν- ήλθαν ξανά στο προσκήνιο με την υπόθεση της δηλητηρίασης Αλεξέι Ναβάλνι που έφερε τις δύο χώρες σε αντιπαράθεση.

Ο Σρέντερ είναι πρόεδρος στο ΔΣ της ρωσικής εταιρείας πετρελαιοειδών Rosneft αλλά και σε αυτό της εταιρείας που κατασκευάζει το αγωγό Nord Stream 2.

Οταν είχε ερωτηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου για την περίπτωση του Ναβάλντι, ο τέως καγκελάριος είπε: «Φυσικά και ανησυχώ για μια επίθεση με δηλητήριο, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι καθαρή εικασία, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα γεγονότα, τουλάχιστον για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση στον κ. Ναβάλνι».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Bild ο Ναβάλνι επιτέθηκε στον Σρέντερ για όσα είπε, αποκαλώντας τον «παιδί για τα θελήματα του Πούτιν». Ζήτησε ακόμη να επιβληθούν από τη Δύση κυρώσεις σε όσους «αποκομίζουν κέρδη» από τη σχέση τους με το «καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε το BBC, κινήθηκε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος κατηγόρησε τον Σρέντερ ότι προσπάθησε να συσκοτίσει τις ευθύνες της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού. «Η συμπεριφορά του γεμίζει πολλούς στη Γερμανία με ντροπή, μέσα και έξω από το κόμμα του [τους Σοσιαλδημοκράτες]», είπε για τον προκάτοχο της Ανγκελα Μέρκελ.

Αναλύσεις σε δυτικά εργαστήρια δείχνουν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον τοξικό παράγοντα Novichok, κατάφερε όμως να επιζήσει και να πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο του Βερολίνου όπου παρέμεινε για πάνω από ένα μήνα. Η Ρωσία απορρίπτει κάθε σχέση με την υπόθεση, εμμένει μάλιστα στο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ξαφνική ασθένεια του Ναβάλντι ήταν προϊόν δηλητηρίασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...