659
Αποψη της αίθουσας όπου έγινε η πανηγυρική, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση στις Βερσαλλίες | EMMANUEL DUNAND/Pool via REUTERS

Παγκόσμια πρωτοπορία της Γαλλίας: Συνταγματικό δικαίωμα η άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 10:27
Αποψη της αίθουσας όπου έγινε η πανηγυρική, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση στις Βερσαλλίες
|EMMANUEL DUNAND/Pool via REUTERS

Παγκόσμια πρωτοπορία της Γαλλίας: Συνταγματικό δικαίωμα η άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 10:27

Στις 24 Ιουνίου του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πήρε μια απόφαση που αποτελεί αρνητικό σταθμό στην Ιστορία του: Ανέτρεψε την απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973, και επέστρεψε στις αμερικανικές πολιτείες, από το κράτος, το δικαίωμα να αποφασίσουν για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Τότε, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε ότι μία από τις προτεραιότητές του ήταν η διασφάλιση –για πάντα– του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία επιτρέπεται στη Γαλλία, μέσω της εγγραφής του στο γαλλικό Σύνταγμα.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, σε μία πανηγυρική συνεδρίαση των δύο Σωμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου, στο Παλάτι των Βερσαλλιών, η υπόσχεσή του έγινε πραγματικότητα: Με ψήφους 780 υπέρ και 72 κατά, οι γάλλοι βουλευτές και γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της κατοχύρωσης στο Σύνταγμα του δικαιώματος στην άμβλωση, που θεωρείται πλέον «εγγυημένη ελευθερία» από τους γαλλικούς θεσμούς.

Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στην αίθουσα των Βερσαλλιών, οι οποίοι γνώριζαν καλά ότι έγραφαν παγκόσμια ιστορία, καθώς η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ψηφοφορίες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία, με παρόμοια αποτελέσματα.

Την ψηφοφορία χαιρέτισαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ, όπου ανησυχούν ότι τυχόν εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα φέρει περιορισμούς στην άμβλωση, όσον αφορά το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται, σε εθνικό επίπεδο.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτό στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 80% των Γάλλων εγκρίνουν το γεγονός ότι είναι νόμιμη.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εσάς», είπε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, σε μία ομιλία που θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία της Γαλλίας, ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών που ενέκριναν την τροποποίηση του Συντάγματος.

«Μας στοιχειώνει η μνήμη τόσων γυναικών που υπέφεραν επειδή δεν ήταν ελεύθερες να επιλέξουν. Χρωστάμε ένα ηθικό χρέος σε όλες τις γυναίκες που υπέφεραν», πρόσθεσε.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ μιλά στη συνεδρίαση των Βερσαλλιών – REUTERS/Stephanie Lecocq

«Σήμερα, το παρόν πρέπει να απαντήσει στην Ιστορία. Να εγγράψουμε αυτό το δικαίωμα στο Σύνταγμά μας για να κλείσουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος και στο μονοπάτι του πόνου που άφησε πίσω της. Η κίνηση αυτή θα σταματήσει τις επιθέσεις των αντιδραστικών στις γυναίκες. Ας μην ξεχάσουμε ότι η καταπίεση μπορεί να επιστρέψει. Ας δράσουμε για να μην ξανασυμβεί, για να μην έρθει ποτέ ξανά αυτή η ημέρα», τόνισε ο Ατάλ.

Και κατέληξε: «Λέω σε όλες τις γυναίκες, μέσα και έξω από τα σύνορά μας, ότι σήμερα ξεκινά η εποχή του κόσμου της ελπίδας».

Η Ματίλντ Πανό, βουλευτής της Ακρας Αριστεράς, είπε στην ομιλία της ότι η εγγραφή του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα, «είναι μία υπόσχεση για όλες τις γυναίκες που μάχονται οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή είναι η δική σας μάχη. Αυτή είναι η δική σας νίκη».

Ο Μακρόν χαιρέτισε ένα «παγκόσμιο μήνυμα» μετά την ψηφοφορία. «Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας εγγυημένης ελευθερίας στο Σύνταγμα», έγραψε σε ανάρτησή του.

«Αυτό το δικαίωμα υποχωρεί στις ΗΠΑ. Και τίποτα δεν μας έπειθε ότι η Γαλλία εξαιρείται από αυτόν τον κίνδυνο», είπε η Λορά Σλιμανί, της οργάνωσης Ίδρυμα Γυναικών. «Είμαι πολύ συγκινημένη, ως ακτιβίστρια και ως γυναίκα», πρόσθεσε.

«Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», αναγράφεται στον πύργο του Αϊφελ, αμέσως μετά την ψηφοφορία – REUTERS/Abdul Saboor

Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1975.

Με τη σημερινή μεταρρύθμιση, στο άρθρο 34 του Συντάγματος εισάγεται η φράση ότι «ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στην διακοπή της κύησης».

«Η Γαλλία είναι στην πρωτοπορία» είπε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα του γάλλου προέδρου.

Η πανηγυρική τελετή για την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα γίνει στο Παρίσι, με επικεφαλής τον Μακρόν, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...