586
O Βινίσιους Ζούνιορ (δεξιά) της Ρεάλ κατεβάζει την μπάλα υπό την πίεση του Κέβιν ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ | Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images

Οταν το ποδόσφαιρο (ξανα)γίνεται απλό

Sportscaster Sportscaster 10 Μαΐου 2023, 17:40
O Βινίσιους Ζούνιορ (δεξιά) της Ρεάλ κατεβάζει την μπάλα υπό την πίεση του Κέβιν ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ
|Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images

Οταν το ποδόσφαιρο (ξανα)γίνεται απλό

Sportscaster Sportscaster 10 Μαΐου 2023, 17:40

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα το είχε πρωτοπεί το 2018, έπειτα από μια ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Το ποδόσφαιρο είναι πολύ περίπλοκο σπορ σε υψηλό επίπεδο». Εκτοτε, το επαναλαμβάνει συχνά και μάλλον έχει δίκιο. Αλλά το βράδυ της Τρίτης στο «Μπερναμπέου» όλα φάνηκαν τόσο απλά…

Στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η κατά πολλούς καλύτερη ομάδα του Κόσμου αυτή την εποχή, η Σίτι, αντιμετώπιζε την πιο παρασημοφορεμένη όλων των εποχών, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δυο τεράστιοι σύλλογοι, από αυτούς που έχουν αναγάγει το ποδόσφαιρο σε επιστήμη, διεκδικούσαν το αποτέλεσμα που θα τους έφερνε πιο κοντά στη Μεγάλη Κούπα.

Δυο χρυσοπληρωμένοι προπονητές, ο Γκουαρντιόλα και ο Κάρλο Αντσελότι, σχεδίαζαν επί μέρες τις κινήσεις τους στη σκακιέρα του ματς, όπως πάντα με τη βοήθεια ενός στρατού ειδικών αναλυτών που είχαν μελετήσει το παιχνίδι των αντιπάλων. Και όμως, το αποτέλεσμα του αγώνα διαμορφώθηκε από το ατομικό ταλέντο δυο παικτών.

Η Ρεάλ προηγήθηκε με μια άπιαστη «βολίδα» του Βινίσιους Ζούνιορ από τα 30 μέτρα –η ταχύτητα της μπάλας μετρήθηκε στα 112 χλμ./ώρα. Ο 22χρονος Βραζιλιάνος έφτασε τα 23 γκολ και τις 21 ασίστ σε όλες τις εφετινές διοργανώσεις. Το σουτ του Κέβιν ντε Μπρόινε, με το οποίο ισοφάρισε η Σίτι, ήταν εξίσου εκπληκτικό, μακρινό κι αυτό, και ακόμη πιο δυνατό (115 χλμ./ώρα). Κανένας άλλος παίκτης στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν σουτάρει με τόσο μεγάλη ευστοχία εκτός περιοχής (7 στα 14).

Και τα δύο γκολ επιτεύχθηκαν κόντρα στη ροή του αγώνα. Το σχολίασε στο τέλος και ο Γκουαρντιόλα: «Στο διάστημα που ήμασταν ανώτεροι σκόραραν. Οταν ήταν καλύτεροι εκείνοι ισοφαρίσαμε. Δεν υπάρχει εξήγηση, έτσι είναι το ποδόσφαιρο». Για τον καταλανό τεχνικό, όπως και για όλους τους προπονητές-γκουρού της τακτικής, οτιδήποτε δεν δικαιολογείται από τη μεγάλη εικόνα του ματς είναι παράδοξο.

Αλλά είναι συχνό το φαινόμενο κάποιες φορές το ποδόσφαιρο να (ξανα)γίνεται απλό, όπως τότε που ήταν… πρωτόγονο, χωρίς να χάνει τίποτε από τη μαγεία του. Ακόμη και σήμερα, μια ενέργεια ενός χαρισματικού παίκτη μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Αυτό ισχύει, βεβαίως, και για τους σπουδαίους γκολκίπερ. Το είδαμε χθες από τον Κουρτουά και τον Εντερσον.

Το χθεσινό 1-1 δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στη Σίτι, όμως η ρεβάνς της 17ης Μαΐου στο Μάντσεστερ παραμένει ορθάνοιχτη. Πέρυσι τέτοιον καιρό η Σίτι είχε πέσει θύμα μιας ηχηρής έκπληξης. Κέρδιζε (1-0) στο «Μπερναμπέου» μέχρι το 89ο λεπτό, έχοντας νικήσει στο πρώτο ματς με 4-3. Ολα έδειχναν πως η πρόκριση ήταν δική της, όμως με δύο γκολ στο φινάλε η Ρεάλ πήγε το ματς στην παράταση, και εκεί, σκοράροντας και τρίτο, την απέκλεισε.

Στην εφετινή της έκδοση είναι πολύ διαφορετική. Η ανασταλτική της λειτουργία είναι πολύ καλύτερη και η υπομονή της στο παιχνίδι, μεγαλύτερη. Είναι το φαβορί αυτού του «ζευγαριού». Αλλά τη Ρεάλ κανείς δεν πρέπει να την υποτιμά, σε όποια αγωνιστική κατάσταση και αν βρίσκεται. Εχει έναν… μαγικό τρόπο να παίρνει κάθε φορά αυτό που χρειάζεται. Το χθεσινό πρώτο 45λεπτο είναι το τέλειο παράδειγμα. Με κατοχή μπάλας μόλις 32%, τέσσερις επαφές στην αντίπαλη περιοχή (η Σίτι είχε πάνω από 10) και μία τελική, το ημίχρονο τη βρήκε να προηγείται (1-0).

Ο κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος έχει κατακτήσει 25 τρόπαια με τη φανέλα της Ρεάλ, δεν κατάφερε να σκοράρει. Επιασε όμως τον Τσάβι στην τέταρτη θέση της λίστας των ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ (151). Μόνον ο Μέσι, ο Κασίγιας και ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετρούν πιο πολλές.

Απόψε (22:00) διεξάγεται ο έτερος (πρώτος) ημιτελικός. Μίλαν εναντίον Ιντερ. Το ντέρμπι του Μιλάνο – «Derby della Madonnina», όπως το λένε οι Ιταλοί. Σχεδόν δύο εκατομμύρια φίλαθλοι έκαναν αίτηση για ένα εισιτήριο, όμως στο «Σαν Σίρο» θα χωρέσουν μόλις 75.000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...