508
| Shutterstock

OLAF: Η έρευνα μας για Καϊλή και Σπυράκη δεν αφορά το Qatargate

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:00
|Shutterstock

OLAF: Η έρευνα μας για Καϊλή και Σπυράκη δεν αφορά το Qatargate

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:00

Ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές στον Τύπο για το σκάνδαλο Qatargate και την έρευνα που έχει σταφεί σε πρώην και νυν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Εύας Καϊλή», εξέδωσε η Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), προκειμένου να διευκρινίσει ότι ο δικός της έλεγχος, βάσει του οποίου ζητήθηκε η άρση της ασυλίας όχι μόνο της πρώην Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, αλλά και της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, αφορά άλλη υπόθεση.

Οπως επεσήμανε η υπηρεσία, «η OLAF ολοκλήρωσε έρευνα σχετικά με υποψίες απάτης στη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης διαπιστευμένων βοηθών βουλευτών (APAs) από δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έρευνα της OLAF, η οποία διεξήχθη συμπληρωματικά προς την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022 και η τελική έκθεση στάλθηκε στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Τα συμπεράσματα της OLAF αφορούσαν στην «κακοδιαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Ως προς αυτό, απεστάλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οικονομικές και πειθαρχικές συστάσεις», προσέθεσε.

Η OLAF σκοπεύει επίσης να εκδώσει διοικητική σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οποιαδήποτε πιθανή συνέχεια στις συστάσεις της «αποτελεί προνόμιο των αρμοδίων Αρχών», εν προκειμένω της Ευρωβουλής.

Καταλήγοντας, η ευρωπαϊκή υπηρεσία τόνισε ότι «σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης οποιωνδήποτε προσώπων ή οντοτήτων που αφορά μια έρευνα» και ότι «δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια» εκ του ρόλου της.

Ο γενικός διευθυντής της OLAF, Βίλε Ιτάλα, ξεκαθάρισε ακόμα ότι «δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ζητημάτων που διερευνά η OLAF και των θεμάτων που ερευνώνται στο Qatargate, όπως έχει ονομαστεί το θέμα από πολλούς».

Οσον αφορά το λεγόμενο Qatargate, ωστόσο, ο Ιτάλα διαβεβαίωσε ότι «η OLAF παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά, σύμφωνα με την εμπειρία και την αναλυτική  εμπειρία της. Η εντολή της OLAF περιλαμβάνει όντως διοικητικές έρευνες για σοβαρά παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς από αξιωματούχους της ΕΕ ή μέλη θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, που μπορούν να βλάψουν τόσο τα οικονομικά συμφέροντα της Ενωσης όσο και τη φήμη της. Είμαστε σε επαφή με τις βελγικές Αρχές για το θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή αλλά και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω υποψιών για «απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, η οποία δήλωσε από την πρώτη στιγμή πρόθυμη να αρθεί η ασυλία της προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχει «ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», το πρωί της Παρασκευής γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει η ίδια την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Αργότερα την ίδια ημέρα έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ανεστάλη η ιδιότητα του μέλους του κόμματος για την κυρία Σπυράκη «μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται». Περαιτέρω, «όσο διαρκεί η απόφαση της αναστολής, η κυρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές», συμπλήρωσε στη σχετική ενημέρωσή της η Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...