490
Ο Λέμι στη σκηνή του φεστιβάλ του Γουάκεν, στην τελευταία του εμφάνιση το 2015, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του | Shutterstock/yakub88

Οι στάχτες του θρυλικού Λέμι εναποτέθηκαν στο αγαπημένο του μπαρ

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 10:36
Ο Λέμι στη σκηνή του φεστιβάλ του Γουάκεν, στην τελευταία του εμφάνιση το 2015, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του
|Shutterstock/yakub88

Οι στάχτες του θρυλικού Λέμι εναποτέθηκαν στο αγαπημένο του μπαρ

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 10:36

Ο Ιαν «Λέμι» Κίλμιστερ ήταν και παραμένει μια από τις λατρεμένες –στα όρια της θεοποίησης– φιγούρες της μουσικής χέβι μέταλ. Ετσι, πάνω από 50.000 θαυμαστές του μαζεύτηκαν υπό καταρρακτώδη βροχή για να παρακολουθήσουν την τελευταία του «πράξη», στη γερμανική πόλη Γουάκεν – που φιλοξενεί το μεγαλύτερο χέβι μέταλ φεστιβάλ στον κόσμο.

Δύο από τα επιζώντα μέλη των Motörhead, ο κιθαρίστας Φιλ Κάμπελ και ο ντράμερ Μίκι Ντι, συμμετείχαν στην τελετή ευλαβικής φύλαξης της τέφρας του αείμνηστου Λέμι, που έλαβε χώρα στο «Lemmy’s Bar», ένα μπαράκι αφιερωμένο στη μουσική κληρονομιά του, στην κεντρική πλατεία του Γουάκεν.

Το βίντεο από την εκδήλωση δείχνει τους δύο μουσικούς να κρατούν κάτι που μοιάζει με μια μικρή πυραμίδα, με το χαρακτηριστικό καπέλο Hardee, σε στιλ Εμφυλίου Πολέμου, του Λέμι σκαρφαλωμένο από πάνω της, πριν το τοποθετήσουν σε μια προθήκη του μπαρ, αναφέρει το μουσικό περιοδικό Rolling Stone.

Ο Ντι εξηγεί στο βίντεο πόσο πολύ σήμαινε για αυτόν ένα τέτοιο μνημείο. Είχαν σπείρει στο παρελθόν τμήμα από τις στάχτες του Λέμι στο φεστιβάλ «Hellfest» της Γαλλίας πέρυσι. «Θα θέλαμε να το διασπείρουμε σε όλο τον κόσμο, σε όποια μεγάλα φεστιβάλ απολαύσαμε ή απόλαυσε ο Λέμι», λέει. «Το πνεύμα του ήταν πάντα εδώ, ή σε αυτά τα φεστιβάλ, και τώρα έχουμε ένα κομμάτι του και εδώ».

Την περασμένη Τετάρτη, εκτιμάται ότι 50.000 θαυμαστές του σταρ –πολύ λιγότεροι από τους συνηθισμένους 85.000, ελέω βροχής– είχαν καταφέρει να μπουν στο φεστιβάλ μετά από διαστήματα χάους και μακριές ουρές. Κάποιοι χρειάστηκε να περιμένουν 48 ώρες στα αυτοκίνητά τους έξω από το γήπεδο, ενώ 70 τρακτέρ είχαν αναπτυχθεί για να μεταφέρουν οχήματα στην τοποθεσία, πριν δηλωθεί «συνολική στάση εισόδου», λόγω της νεροποντής.

Οι διοργανωτές ζήτησαν συγγνώμη που αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τις πύλες. Το φεστιβάλ χρονολογείται από το 1990, όταν δύο λάτρεις του χέβι μέταλ στο χωριό, που έχει πληθυσμό 2.000 κατοίκων, οργάνωσαν ένα φεστιβάλ σε μια τοποθεσία με χαλίκι για 800 επισκέπτες και έξι, κυρίως τοπικά, συγκροτήματα.

Με τα χρόνια το φεστιβάλ γιγαντώθηκε και τώρα κάθε χρόνο, τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης μετατρέπονται σε μια τεράστια σκηνή. Υπάρχουν οκτώ στάδια, γιγάντιες οθόνες βίντεο, 200 μπάντες, 1.000 κινητές τουαλέτες και φορτηγά με 25.000 λίτρα δεξαμενές μπύρας, που εξυπηρετούν τους απανταχού «μεταλάδες».

Η φετινή διοργάνωση ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στον Λέμι, με τα συγκροτήματα που συμμετείχαν να διασκευάζουν τα κλασικά τραγούδια των Motörhead. Το αποκορύφωμα του φεστιβάλ ήρθε την Κυριακή με την τελετή. Οι στάχτες του τραγουδιστή θα στεγάζονται σε μια μόνιμη έκθεση στο “Lemmy’s Bar”, που θα περιλαμβάνει το καπέλο του, τις καουμπόικες μπότες του, την κιθάρα μπάσο του και τον αγαπημένο του Marshal ενισχυτή.

Οι διοργανωτές αναπαρήγαγαν μέχρι και το καμαρίνι του Λέμι, ακόμη και το μπουκάλι Jack Daniel’s και τα αγαπημένα του σοκολατένια αυγά Kinder, που κατανάλωνε πριν από τις συναυλίες. Στη διάρκεια των ζωντανών εκδηλώσεων, οι Κάμπελ και Ντι ανέβηκαν στη σκηνή μαζί με την χέβι μέταλ τραγουδίστρια, Ντόρο, για να παίξουν το κλασσικότερο τραγούδι των Motörhead, «Ace of Spades». Η παράσταση περιελάμβανε drones που επέπλεαν πάνω από τη σκηνή, στο σχήμα του προσώπου του Λέμι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...