548
Η Λόρα Ζιλίνσκι, μέλος της United Auto Workers, με τo πλακάτ της έξω από το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis Jeep, στο Οχάιο | REUTERS/Rebecca Cook

Οι Αμερικανοί στηρίζουν τις απεργίες σε Χόλιγουντ και αυτοκινητοβιομηχανίες

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 18:10
Η Λόρα Ζιλίνσκι, μέλος της United Auto Workers, με τo πλακάτ της έξω από το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis Jeep, στο Οχάιο
|REUTERS/Rebecca Cook

Οι Αμερικανοί στηρίζουν τις απεργίες σε Χόλιγουντ και αυτοκινητοβιομηχανίες

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 18:10

Υποστηρικτική φαίνεται να είναι η αμερικανική κοινή γνώμη, μεταξύ τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, προς τους απεργούς του Χόλιγουντ και των αυτοκινητοβιομηχανιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διήμερης δημοσκόπησης που διεξήγαν οι Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 58% των Αμερικανών υποστηρίζει την πρώτη ταυτόχρονη απεργία του συνδικάτου United Auto Workers κατά της Ford Motor (F.N), της General Motors (GM.N) και της μητρικής εταιρείας της Chrysler Stellantis (STLAM.MI), για την επίτευξη καλύτερων αμοιβών και παροχών. Το 32% αντιτίθεται στη δράση, ενώ το 10% δηλώνει αναποφάσιστο.

Παρομοίως, το 60% των Αμερικανών υποστηρίζει τις διπλές απεργίες των σεναριογράφων και των ηθοποιών για να κερδίσουν καλύτερες αμοιβές και προστασία στη βιομηχανία του θεάματος, ενώ το 27% αντιτίθεται και το 13% είναι αβέβαιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα ισχυρή στους κόλπους των Δημοκρατικών, οι οποίοι παραδοσιακά συμμαχούν με τα εργατικά συνδικάτα. Περίπου το 72% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την απεργία των εργατών αυτοκινήτων και το 79% ότι υποστηρίζουν την απεργία στο Χόλιγουντ.

Οστώσο, ένας επίσης μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι υποστηρίζει τους απεργούς εργάτες, παρότι το κόμμα τους παραδοσιακά προωθεί πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις φιλελεύθερες απόψεις που πρεσβεύουν πολλές διασημότητες του Χόλιγουντ.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 48% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζει την απεργία των εργαζομένων στα αυτοκίνητα, ενώ το 47% τάσσεται εναντίον της. Ομοίως, το 46% δήλωσε ότι υποστηρίζει τις απεργίες του Χόλιγουντ και το 46% ότι δεν τις υποστηρίζει.

Αυτή η διαίρεση αντικατοπτρίζεται και στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά, σκοπεύει να παραλείψει το επόμενο ντιμπέιτ των υποψηφίων στις 27 Σεπτεμβρίου και αντ’ αυτού να εκφωνήσει ομιλία σε εργάτες αυτοκινήτων και σε άλλα μέλη εργατικών συνδικάτων.

Αλλοι υποψήφιοι, όπως η Νίκι Χέιλι και ο Τιμ Σκοτ, έχουν δηλώσει ότι οι εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία ζητούν πάρα πολλά.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό της UAW και έχει καλέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να παραχωρήσουν περισσότερα στους απεργούς εργάτες, έχει καταστήσει την προσέγγιση των συνδικάτων κεντρικό στοιχείο της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή το 2024. Κέρδισε το 57% των συνδικαλιστικών νοικοκυριών στις εκλογές του 2020, έναντι 40% για τον Τραμπ, σύμφωνα με την Edison Research.

Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρείται έξαρση του συνδικαλιστικού ακτιβισμού, μεταφέρει το Reuters. Μέχρι τον Αύγουστο –πριν από την απεργία της UAW–, 310.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ συμμετείχαν σε στάσεις εργασίας, γεγονός που βάζει το 2023 σε τροχιά για να γίνει η πιο «καυτή» απεργιακή χρονιά μετά το 2019.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ευρεία υποστήριξη του εργατικού κινήματος γενικότερα, παρ’ όλο που τα μέλη των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ. Περίπου το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα εργατικά συνδικάτα έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής για όλους τους Αμερικανούς, ενώ μόνο το 35% δήλωσε ότι δεν είναι πλέον απαραίτητα.

Σύμφωνα με τα δύο τρίτα, οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων και των εργαζομένων θα πρέπει να αυξάνονται εξίσου – «απαντώντας» έτσι σε ένα κεντρικό θέμα συζήτησης όσον αφορά την απεργία της UAW.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση, σε δείγμα 1.005 ενηλίκων, διεξήχθη μεταξύ 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Eχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 4 ποσοστιαίες μονάδες για τις απαντήσεις των Δημοκρατικών και 6 ποσοστιαίες μονάδες για τις απαντήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...