386
Η ψεύτικη φωτογραφία του Τραμπ περιστοιχισμένου από νεαρούς Αφροαμερικανούς | Twitter

Ο Τραμπ κάνει παρέα με Αφροαμερικανούς: άλλο ένα ψέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 12:38
Η ψεύτικη φωτογραφία του Τραμπ περιστοιχισμένου από νεαρούς Αφροαμερικανούς
|Twitter

Ο Τραμπ κάνει παρέα με Αφροαμερικανούς: άλλο ένα ψέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 12:38

Ψεύτικες φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ να ποζάρει με μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, κυκλοφορούν ευρέως στο Ιντερνετ από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Σε μια προφανή προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους αφροαμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Τραμπ, έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες τέτοιες «deepfakes» (ψεύτικες φωτογραφίες), όπως αποκάλυψε η εκπομπή Panorama του BBC.

Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη δεν φαίνεται να προέρχονται από την προεκλογική ομάδα του Τραμπ.

Οπως σημείωσε δημοσίευμα των Times, με την πρώτη ματιά, μια φωτογραφία που δείχνει τον Τραμπ να κάθεται σε μια βεράντα με μια ομάδα μαύρων ανδρών φαίνεται αληθινή, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικότερα, τα χέρια του Τραμπ εμφανίζονται παραμορφωμένα, ένα χαρακτηριστικό σημάδι ψεύτικων φωτογραφιών ΤΝ.

Σύμφωνα με το BBC, η εικόνα προέρχεται από έναν σατιρικό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί TN για τη δημιουργία φωτογραφιών του Τραμπ.

Μία προσεκτική ματιά φανερώνει τις ατέλειες της εικόνας, όπως τα χέρια του Τραμπ, που μοιάζουν περισσότερο με… πόδι κότας

Ωστόσο, η εικόνα αναπαράχθηκε και από έναν υποστηρικτή του Τραμπ από το Μίσιγκαν, ο οποίος την αναδημοσίευσε με την ψευδή λεζάντα: «Πώς σας φαίνεται που ο Τραμπ σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή του για να βγάλει φωτογραφίες με νεαρούς άνδρες οι οποίοι τον χαιρέτησαν;».

Στη συνέχεια, η φωτογραφία κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,4 εκατ. προβολές στο Twitter/X.

Χρήστες έσπευσαν να επισημάνουν ότι το χέρι του Τραμπ μοιάζει με «πόδι κότας», καταγγέλλοντας τη φάρσα, αλλά άλλοι πίστεψαν ότι η εικόνα ήταν πραγματική, κάτι που είναι πολύ εύκολο στον «θαυμαστό» κόσμο των social media.

Ετσι, οι ψεύτικες φωτογραφίες αναδεικνύονται σε ισχυρό εργαλείο παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ανήρτησε μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί με ΤΝ και τον έδειχνε να προσεύχεται σε μια εκκλησία, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Η φωτογραφία τον δείχνει λουσμένο στο φως από ένα παράθυρο εκκλησίας, με το κεφάλι του σκυμμένο σε προσευχή, με… έξι δάχτυλα σε κάθε χέρι.

Ο Τραμπ προσεύχεται με… έξι δάχτυλα στο αριστερό χέρι του

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, πριν από την απαγγελία κατηγοριών στον Τραμπ για τη δωροδοκία της Στόρμι Ντάνιελς, μια σειρά από ψεύτικες φωτογραφίες έδειχναν τον πρώην πρόεδρο να κρατείται στο έδαφος από αστυνομικούς πριν οδηγηθεί και φυλακιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...