480
Πίτσα με ανανά. Ναι ή όχι; | Flickr

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας δεσμεύεται ότι δεν θα απαγορεύσει την… πίτσα ανανά

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 15:20
Πίτσα με ανανά. Ναι ή όχι;
|Flickr

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας δεσμεύεται ότι δεν θα απαγορεύσει την… πίτσα ανανά

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 15:20

Ο ισλανδός πρόεδρος κατάφερε να προβληματίσει ολόκληρη τη χώρα, και ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου Twitter, για ένα μεγάλο ντιμπέιτ που δεν αφορά την πολιτική ή την εξωτερική πολιτική, αλλά ωστόσο, υπό την κατάλληλη διαχείριση, λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις: είναι θεμιτός ο ανανάς ως υλικό της πίτσας;

Το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά όταν ο Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον επισκέφθηκε ένα σχολείο, στο Ακουρέϊρι, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από μαθητές Λυκείου. Ενας από αυτούς ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας του να τοποθετηθεί σχετικά με το κατά πόσο ταιριάζει ο ανανάς πάνω σε μία πίτσα.

Ο Γιοχάνεσον απάντησε με κάθε σοβαρότητα και όπως θα απαντούσε οποιοσδήποτε λάτρης της παραδοσιακής πίτσας: με ένα μεγάλο «όχι» στον ανανά. Είπε ότι ήταν εμφατικά αντίθετος στην ιδέα ότι ο ανανάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα και ότι αν είχε τη δύναμη να το κάνει, θα απαγόρευε αυτή την πρακτική, την επόμενη κιόλας ημέρα.

Γρήγορα το ντιμπέιτ μεταφέρθηκε στα σόσιαλ μίντια. Διαμορφώθηκαν στρατόπεδα υπέρ και κατά του ανανά στην πίτσα και πήραν θέση και οι ίδιες οι πιτσαρίες, προειδοποιώντας ότι δεν θα περάσει ποτέ η απαγόρευση ανανά.

Μα όχι, ο ισλανδός πρόεδρος έκανε πλάκα, δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του να επιβάλει τέτοιου είδους απαγορεύσεις! Ο ίδιος λοιπόν αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύει να φτιάξει έναν νόμο ειδικά για τη χρήση του τροπικού φρούτου, τονίζοντας ότι η ιδιότητα του ως αρχηγός του κράτους δεν του δίνει το δικαίωμα να απαγορεύσει την συγκεκριμένη πρακτική. Και χρησιμοποίησε την πίτσα και τα διαφορετικά υλικά επικάλυψης συμβολικά, για να δείξει ποια είναι τα όρια της εξουσίας που απολαμβάνει ως πρόεδρος της Ισλανδίας.

2017-01-24T173424Z_1580961045_RC18D0D77970_RTRMADP_3_DENMARK-ICELAND
Ο 47χρονος δημοφιλής πρόεδρος της Ισλανδίας σε ομιλία του στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας (SCANPIX DENMARK/Martin Sylvest via REUTERS)

«Μου αρέσει ο ανανάς, απλώς όχι πάνω στην πίτσα. Δεν έχω την εξουσία να νομοθετώ νόμους που απαγορεύουν σε ανθρώπους να βάζουν ανανά στην πίτσα τους. Χαίρομαι που δεν έχω τέτοια εξουσία. Οι πρόεδροι δεν πρέπει να έχουν απεριόριστη εξουσία. Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι σε αυτό το αξίωμα αν μπορούσα να περάσω νόμους που απαγορεύουν αυτά που δεν μου αρέσουν. Δεν θα ήθελα να ζω σε μία τέτοια χώρα. Για τις πίτσες, προτείνω θαλασσινά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook. 

Μέχρι πρότινος, πριν διαμορφωθούν τα στρατόπεδα υπέρ ή κατά της πίτσας ανανά, ο 47χρονος Γιοχάνεσον ήταν απίστευτα αγαπητός στη χώρα του. Ενώ κέρδισε τις εκλογές του Ιουνίου 2016 με μόλις 39% των ψήφων, έξι μήνες μετά, δημοσκόπηση έδειξε ότι η δημοτικότητά του έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή ύψη: συγκεντρώνει 81,4% θετικών απόψεων. Το ινστιτούτο MMR έδειξε ότι μόλις το 3,8% δήλωνε δυσαρεστημένο.

Μένει να φανεί αν οι δύο αυτές κινήσεις, η αιφνιδιαστική επίθεση στην πίτσα ανανά και η γρήγορη «υποχώρηση» θα βλάψουν τον πρώην καθηγητή Ιστορίας. Πάντως στο ισλανδικό σάιτ www.visir.is διενεργείται διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη ερώτηση και προς το παρόν κερδίζουν οι λάτρεις της πίτσας ανανά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...