240
Ο νέος πρόεδρος της Interpol | EPA/KOREA NATIONAL POLICE AGENCY / HANDOUT

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-Γιανγκ προσπέρασε τον εκλεκτό του Πούτιν για την αρχηγία της Interpol

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 10:40
Ο νέος πρόεδρος της Interpol
|EPA/KOREA NATIONAL POLICE AGENCY / HANDOUT

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-Γιανγκ προσπέρασε τον εκλεκτό του Πούτιν για την αρχηγία της Interpol

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 10:40

Νέος επικεφαλής της Interpol εξελέγη την Τετάρτη ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-Γιανγκ, γεγονός που ήδη ερμηνεύεται ως πλήγμα στις προσπάθειες της Μόσχας να εκλεγεί Ρώσος σε αυτή τη νευραλγική για την παγκόσμια ασφάλεια θέση.

Ο Κιμ επελέγη από τις 194 χώρες-μέλη σε ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στο Ντουμπάι.

Αντικαθιστά τον Κινέζο Μενγκ Χονγκγουέι, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από τον Σεπτέμβριο όταν επισκέφτηκε την πατρίδα του. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι ο Μενγκ παραιτήθηκε κατηγορούμενος για δωροληψία και ότι είναι υπό κράτηση.

Ο Κιμ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του Μενγκ μέχρι το 2020.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόσφερε τη στήριξή του στον Κιμ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον επίσημο διορισμό του. Ενθάρρυνε τις χώρες-μέλη της Interpol «να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα» και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κιμ.

Ο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, νυν αντιπρόεδρος της Interpol και υποψήφιος πρόεδρος (Russian Interior Ministry/Handout via Reuters)

Πέρα από τη στήριξη στον Κιμ, υπήρξαν πιέσεις από άλλες δυτικές χώρες να απορρίψει ο Οργανισμός τον Ρώσο υποψήφιο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της Interpol.

Είχαν διατυπωθεί επικρίσεις ότι η Μόσχα -και ειδικά ο Προκόπτσουκ- θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ρόλο για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Η θέση του προέδρου είναι περισσότερο τιμητική παρά ουσίας για την Interpol. Την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού επιβλέπει ο γερμανός Γιούργκεν Στοκ, η θητεία του οποίου λήγει το 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...