290
|

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 – Προβλέπει πλεόνασμα 3,6%

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 09:32

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 – Προβλέπει πλεόνασμα 3,6%

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 09:32

Κατατίθεται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος θα προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι 2,5% από 2% φέτος και για το πλεόνασμα του 2019 είναι στο 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%.

Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών από την αρχή του έτους.

Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το ΑΠΕ, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, για ακόμη ένα έτος, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των θετικών αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Οι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι ακόλουθες:

– το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

– οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

– η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων.

– μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροϊδιοκτήτες.

– μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

– μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

– το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

– η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι το πακέτο θετικών μέτρων δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News