344
Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να σηκώσει το φέρετρο στην πρώτη κηδεία θυμάτων του φονικού σεισμού | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν στα ερείπια της Ελαζίγ – σήκωσε το φέρετρο νεκρού από τον σεισμό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 21:59
Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να σηκώσει το φέρετρο στην πρώτη κηδεία θυμάτων του φονικού σεισμού
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν στα ερείπια της Ελαζίγ – σήκωσε το φέρετρο νεκρού από τον σεισμό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 21:59

Ελάχιστες ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού στην ανατολική Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε στον τόπο της καταστροφής. Και όχι μόνο. Οι καλά διαλεγμένες φωτογραφίες που διένειμε η τουρκική προεδρία στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειξαν τον Ερντογάν: να βοηθά στη διάσωση ενός ανθρώπου που ανασύρθηκε από τα συντρίμια στην πόλη της Ελαζίγ, να επισκέπτεται τραυματίες στο νοσοκομείο και να σηκώνει το φέρετρο στην κηδεία των πρώτων θυμάτων!

Ο Ερντογάν παρέστη το Σάββατο το απόγευμα στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ.

Ο τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» είπε στην κηδεία.

Και δεσμεύτηκε ότι η κρατική εταιρεία Στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».

Ο απολογισμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση ανερχόταν το βράδυ του Σαββάτου σε 29 νεκρούς και 1.234 τραυματίες, ενώ οι ομάδες διάσωσης έδιναν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καθώς τα ήδη τσακισμένα κτίρια απειλούντια με οριστική κατάρρευση από τους μετασεισμούς. Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 401 μετασεισμοί, οι 14 εκ των οποίων μεγέθους άνω των 4 βαθμών, σύμφωνα με την τουρκική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD).

Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, γύρω στις 18.30 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ανατολικά-βορειοανατολικά του Ντογκανιόλ, μια πόλη κοντά στο Ελαζίγ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από τη διάσωση μιας γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου 19 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την AFAD, 42 άνθρωποι είχαν διασωθεί ως το απόγευμα του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...