424
Βόλτα στη βροχή και μόνο με μάσκες στη Σαγκάη | REUTERS/Aly Song

Παραδοχή από τον Σι Τζινπίνγκ: Ο κοροναϊός εξαπλώνεται, σοβαρή η κατάσταση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 18:04
Βόλτα στη βροχή και μόνο με μάσκες στη Σαγκάη
|REUTERS/Aly Song

Παραδοχή από τον Σι Τζινπίνγκ: Ο κοροναϊός εξαπλώνεται, σοβαρή η κατάσταση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 18:04

Ενώπιον μιας κατάστασης που ημέρα με την ημέρα παίρνει όλο και πιο δραματικές διαστάσεις βρίσκονται οι κινεζικές Αρχές που καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κοροναϊού.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν θα ξένιζαν σε άλλες χώρες: εκατομμύρια πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια τους, πάγωμα κάθε δραστηριότητας σε ανοιχτό χώρο, πάγωμα των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και κατασκευές νοσοκομείων με φρενήρεις ρυθμούς.

Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 1.300 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ολα τα θύματα είναι από την Κίνα – μεταξύ τους και ένας γιατρός που βοήθησε πολλούς ασθενείς.

Τη σπουδαιότητα του προβλήματος υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με μέλη του Πολιτικού Γραφείου, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση, τόνισε και σημείωσε ακόμη ότι ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του». Εξέφρασε όμως και την αισιοδοξία του ότι «η Κίνα μπορεί να κερδίσει τη μάχη».

Δύο λεπτομέρειες που δείχνουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Η σύσκεψη της επταμελούς μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος έγινε σήμερα Σάββατο, ανήμερα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Ακόμη, μεταδόθηκαν πλάνα από τη σύσκεψη στην τηλεόραση, κάτι πολύ σπάνιο για το επταμελές αυτό όργανο που πρακτικά κυβερνά τη χώρα.

Και δεύτερο νοσοκομείο μόνο για τους ασθενείς του κοροναϊού

Οι Αρχές στην πόλη Γουχάν , που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, θα κατασκευάσουν και δεύτερο νοσοκομείο που θα προορίζεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών. Η κατασκευή του νοσοκομείου, που θα διαθέτει 1.300 κλίνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τις 3 Φεβρουαρίου – δύο εβδομάδες για τις εργασίες και για την οργάνωση.

Τουλάχιστον οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία έχουν απομακρύνει τους πολίτες τους από την πόλη-επίκεντρο της επιδημίας ή σχεδιάζουν να το κάνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, οι Αρχές στην Κίνα ανέστειλαν όλες τις οργανωμένες εκδρομές, στο εσωτερικό και σε άλλες χώρες, από τις 27 Ιανουαρίου για να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Από τη Δευτέρα, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, διευκρίνισε το κρατικό CCTV.

Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο, οι Αρχές θα αναστείλουν σε ολόκληρη την επαρχία τα δρομολόγια όλων των μικρών λεωφορείων. Αυτό ενώ κλείνουν για προληπτικούς λόγους το ένα μετά το άλλο καταστήματα τροφίμων και χώροι διασκέδασης.

Υπολογίζεται ότι οι πολίτες είναι (σχεδόν) αποκλεισμένοι στα σπίτια τους με εντολή των Αρχών ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...