781
|

Ο Δένδιας εγκαινίασε την επαναλειτουργία του press room στο ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 17:30

Ο Δένδιας εγκαινίασε την επαναλειτουργία του press room στο ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 17:30

Επιστροφή στην περιοδική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη 7/11, με τον υπουργό Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει απαραίτητη και επιβεβλημένη την τακτική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στην αίθουσα «Γιώργος Σεφέρης» του υπουργείου, όπου και θα γίνεται η τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Δένδιας χαιρέτισε την επανέναρξη μιας «αυτονόητης διαδικασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Στη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε, «είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο η έγκαιρη, τακτική και ουσιαστικά επιβεβλημένη ενημέρωση όσον αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

Επικαλούμενος τους στίχους του νομπελίστα ποιητή και διπλωμάτη καριέρας («κι όμως να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε […] κι όμως να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε»), το όνομα του οποίου φέρει η αίθουσα του ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως αυτό είναι διαχρονικά ζητούμενο για το ελληνικό σύστημα: «να μπορέσουμε δηλαδή να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο ομόνοιας και εθνικής συνεννόησης με τις κατανοητές διαφοροποιήσεις μας, αλλά πάντως μέσα στο πλαίσιο της ομόνοιας και της εθνικής συνεννόησης και των μακροπρόθεσμων στόχων της χώρας μας, πώς προχωράμε και κατά πού».

Οπως επεσήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών, «εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και γεμάτη περίοδο, κατά την οποία η αλληκατανόηση και η ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο». Και απευθυνόμενος στους συντάκτες του διπλωματικού ρεπορτάζ, τόνισε πως «για να επιτευχθεί αυτό το απολύτως απαραίτητο είναι πιο αναγκαία η συνεργασία μαζί σας».

«Ευχαριστώ τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του και χωρίς τη στήριξη και την προτροπή του οποίου η επανέναρξη της χρήσιμης αυτής διαδικασίας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η ενημέρωση και η διαχείριση της πληροφορίας στο περιβάλλον όπου κινούμαστε σήμερα έχει καταστεί ιδιαίτερα ένα απαιτητικό εγχείρημα», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Οπως διευκρίνισε, η ενημέρωση θα γίνεται σε δεκαπενθήμερη ή εβδομαδιαία βάση ανάλογα με το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών.

Μιλώντας για τη σχέση δημοσιογράφου και διπλωμάτη, ο κ. Γεννηματάς είπε πως πρέπει να είναι συνεχής και αμφίδρομη, αλλά και μια ειλικρινής σχέση που θα βασίζεται στο σεβασμό των ιδαιτεροτήτων, των δυσκολιών και των απαιτήσεων των δύο αυτών μερών. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους του Τύπου, εμπλουτισμένη σε ένα ακόμη επίπεδο, αυτό της τακτικής ενημέρωσης από την αίθουσα Σεφέρη του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Γενεύη με Ζάεφ

Στην πρεμιέρα των τακτικών συναντήσεών του με τους διπλωματικούς συντάκτες, ο κ. Γεννηματάς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Γενεύη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα ήδη από το 2003, με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρωτεργάτης της ενταξιακής αυτής προοπτικής και μετέπειτα πορείας. Η συζήτηση θα εστιαστεί στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και από εκεί και πέρα ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, στο πώς θα υπάρξει ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας».

Αυτήν τη στιγμή, συμπλήρωσε ο κ. Γεννηματάς, η Ελλάδα συνομιλεί πάνω σε αυτό το ζήτημα με τους εταίρους, όμως αξιολογεί τα όποια επόμενα βήματα σχετικά με την ενταξιακή προοπτική, τα οποία πρέπει να είναι προσεκτικά.

«Η Ελλάδα έχει έναν ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή» και «όποια πρωτοβουλία είναι να ανακοινωθεί, θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατοτήτων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.  Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ήδη αύριο θα μεταβληθούν οι δεδηλωμένες θέσεις σημαντικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» παρατήρησε, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προκειμένου να επιτευχθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα να υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή αυτή κατεύθυνση».

Όσον αφορά τις επιτροπές για τις απαιτούμενες αλλαγές στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι αναμένεται να καθοριστεί σύντομα η νέα σύνθεση της επιτροπής για τα βιβλία, ενώ για τα εμπορικά σήματα υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η επωνυμία της «αυθεντικής, πραγματικής Μακεδονίας και να κερδίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το παιχνίδι της εποικοινωνίας».

«Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας», είπε ο κ. Γεννηματάς.

Αναφερόμενος τέλος στην επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε πως η επίσκεψη κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής.

Σε ερώτηση ειδικά για το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας, το οποίο τέθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ, ο κ. Γεννηματάς επεσήμανε τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας και υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως το ζήτημα δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...