348
Τα έντυπα της Ταναζανίας δεν γράφουν ό,τι θέλουν, αφού ελευθεροτυπία δεν υφίσταται. Ετσι η εφημερίδα εστίασε στην οδύνη του έθνους για τον θάνατο του Μαγκουφούλι | REUTERS/Emmanuel Herman

Ο αρνητής της Covid-19 πρόεδρος της Τανζανίας πέθανε από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 18:58
Τα έντυπα της Ταναζανίας δεν γράφουν ό,τι θέλουν, αφού ελευθεροτυπία δεν υφίσταται. Ετσι η εφημερίδα εστίασε στην οδύνη του έθνους για τον θάνατο του Μαγκουφούλι
| REUTERS/Emmanuel Herman

Ο αρνητής της Covid-19 πρόεδρος της Τανζανίας πέθανε από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 18:58

O πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι ήταν καρδιοπαθής, μάλιστα έφερε βηματοδότη. Περιλαμβανόταν δηλαδή στις ομάδες με ευπαθείς ανθρώπους, ήταν ένα από τα υποψήφια θύματα της πανδημίας, αφού το ανοσοποιητικό σύστημά του ο κορονοϊός μπορούσε να το καταβάλει. Οπως και έγινε.

Ο πρόεδρος της χώρας της Ανατολικής Αφρικής πέθανε πριν από μερικές ημέρες σε ένα νοσοκομείο του Νταρ Ες Σαλάμ, από καρδιακές επιπλοκές συνεπεία κορονοϊκής ίωσης. Ηταν 61 ετών. Τη θέση του θα καταλάβει η Σουλούχου Σαμία Χασάν, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα ηγέτις της Τανζανίας.

Η περίπτωση του Μαγκουφούλι συνιστά τον ορισμό της λεγόμενης τραγικής ειρωνείας, αφού υπήρξε ένθερμος αρνητής της νόσου Covid-19. Δεν δέχθηκε καν τα εμβόλια του διεθνούς προγράμματος Covax, ενώ κάλεσε τον πληθυσμό της χώρας του να τρέξει να προσευχηθεί για να διώξει από την περιοχή τον «διάβολο της πανδημίας».

Από το πρακτορείο Reuters μεταδόθηκε η πληροφορία ότι ο μεταστάς πρόλαβε να απορρίψει σαν ελαττωματικά τα τεστ κορονοϊού που εστάλησαν στην πατρίδα του, αφού προηγουμένως τα δοκίμασε σε… μία γίδα, σε ένα πρόβατο και σε έναν καρπό μάνγκο, και εκείνα έδωσαν θετική ένδειξη για μόλυνση από τον κορονοϊό!

Υποτίθεται ότι αυτή ήταν η απόδειξη ότι όλο το παιχνίδι είναι στημένο. Πάντως δεν έγινε γνωστό από ποια περιοχή του κόσμου εισήχθησαν στην Τανζανία τα τεστ που χρησιμοποίησε ο Μαγκουφούλι στο περίεργο, αν όχι και προβοκατόρικο, πείραμά του. Η επιφυλακτικότητά του απέναντι στους Δυτικούς συνοψίζεται στη φράση του: «Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ως θετική για το έθνος μας κάθε βοήθεια που μας στέλνουν»…

Εννοείται ότι ο θάνατος του προέδρου αποδόθηκε σε καρδιακό επεισόδιο και όχι στον κορονοϊό. Ωστόσο ο λαός θεωρεί ότι ο κορονοϊός τον έστειλε στον άλλο κόσμο, και ας μην πίστευε ο ίδιος στην ύπαρξή του. Το καθεστώς της Τανζανίας μέχρι και τρεις ημέρες προ του θανάτου του Μαγκουφούλι υποστήριζε ότι ο πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας και ασχολείται με κρατικά ζητήματα.

«Μπουλντόζας»

Το παρατσούκλι του Μαγκουφούλι ήταν «μπουλντόζας» και με αυτό διέπρεψε στην καταστρατήγηση πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων στην πατρίδα του, από την πλήρη κατάργηση της ελευθεροτυπίας, μέχρι το κυνηγητό της ελεύθερης (αντιπολιτευόμενης) γνώμης στο Ιντερνετ. Με την ανακοίνωση του θανάτου του οι άνθρωποί του κήρυξαν δύο εβδομάδες εθνικό πένθος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...